söndag 10 juni 2012

En historia om Alexander

Det är den 10 juni. Regnet kommer och går. Mellan skurarna har jag varit ute och klippt gräs. Och i kväll har jag sett Italien-Spanien spela oavgjort 1-1 i EM. Jag har bläddrat i diverse faktaböcker också, löst två sudoku och ett korsord.
Så letar jag upp 10 juni på Wikipedia.
År 323 f. Kr dog Alexander den store just denna dag i Babylon och det var den tionde dagen efter att han blivit sjuk.
Varför blev han sjuk? Jo, till följd av utdraget festande, står det.
Så mycket har jag aldrig festat, säger nog de flesta apropå det och på det kan jag svara:
Nej, för då hade du varit död.
Exakt hur Alexander dog och av vad vet man inte, men en historia går ut på att den då 32-årige Alexander kollapsade efter att ha druckit en hel sexlitersbägare vin som gav honom tolv dagars feber och frossa innan han dog. Jag gissar att han fick i sig något mer än vin, något mycket mera giftigt, för jag kan själv dra mig till minnes en dag vid Lysingsbadet i Västervik och fyra flaskor Mendoza Tinto och ett glas whisky till det. Fler minnen än så av det hela har jag inte. Men jag överlevde. 
Undrar hur stor han var för resten? Alexander den store, kung av Makedonien och erövrare av Persien och Indien, född 356 f. Kr och son till Filip II av Makedonien och Olympias (dotter till kungen av Epeiros). Det vet nog ingen, även om man har gissat sig till att han bara skulle ha varit 1,70 - som de flesta av hans soldater tydligen var.
Nej, läs i stället Bengt Liljegrens bok (utgiven 2005) Alexander den store, 280 sidor.
Oj, klockan är mycket, nu ska jag se Irland-Kroatien. Jaså, står det 1-1 redan efter 19 minuter?

Inga kommentarer: