torsdag 21 juni 2012

För 25 år sen

21 juni 1987 var en söndag.
Jaha. Och?
Ja, jag säger bara det att det var en söndag. Och så kan jag väl berätta vad jag läste om den här dan på wikipedia. Sebastian Prödl föddes då?
Och vem är det?
Prödl? Vet du inte det? Han spelar ju fotboll i Werder Bremen, men är född i Österrike och lirar även i Österrikes landslag. Moderklubben heter SV Kirchberg, och han har även spelat för SV Feldbach innan han 2002 gick till österrikiska elitlaget Sturm Graz. I Bremen har han varit sedan 2008.
En annan fotbollsspelare född denna dag är Real Zaragozas mexikanska mittfältare Pablo Barrera, utlånad från West Ham. Men han började i Club Universidad Nacional i Mexiko City, mer känt som Pumas de la UNAM, eller bara Pumas. Han föddes i Tlalnepantla de Baz och hans fulla namn är Pablo Edson Barrera Acosta.
Barrera för resten, var det inte det tyskarna anklagades för att ha gjort inför ryttar-VM i Stockholm 1990? Jo. Och barrering innebär att man tillfogar en häst smärta för att få den att hoppa högre. Det kan man göra på olika sätt, bland annat genom att lägga plåt överst på ett hinder eller att lägga spik i hästens benskydd så att det verkligen känns om den slår i ett hinder. Man kan också ge hästen elektriska stötar eller stryka på diverse otäcksheter på huden så att det gör ont. Numera är barrering som väl är förbjuden, men då och då upptäcker man fortfarande personer som använder sig av liknande metoder, främst de kemiska metoderna. 



Inga kommentarer: