onsdag 6 november 2013

Flagga för en bakelse

 Bild: Jörgen Auer
Det är flaggdag i dag, ser jag på almanackan. 6 november, det är ju Gustav Adolfsdagen. Då ska man äta särskilda Gustav Adolfsbakelser, men någon sådan kan jag inte påminna mig att jag någonsin har ätit. Ändå känner jag till dem, likaväl som jag i minnet kan leta fram konditorinamnet Bräutigams som skapare av bakelsen. Varför vet jag det? Antagligen för att min far har berättat det. Han bodde som barn och tonåring i Göteborg och besökte antagligen Bräutigams konditori med sina föräldrar eller gick dit med kompisar.
 Bräutigams var berömt för sina tårtor, bakverk och för sin marsipan. 1905 tillverkade man första gången Gustav Adolfsbakelsen till kungens ära och minne. Han dog just 6 november (1632) på slagfältet i Lützen i trettioåriga kriget. Kungen räknas även som Göteborgs grundare, därav intresset från ett kondis i staden 275 år senare. 1936 tillverkades för övrigt 8 000 Gustav Adolfsbakelser på en och samma dag. 
Men tiderna skulle komma att bli sämre för det 1870 grundade företaget och 1993 fick den femte generationen lägga ner konditorirörelsen.  
Företaget överlevde dock och satsade på produktion och i dag tillverkar Bräutigams choklad, marsipan och glass och gör det från lokaler i Fjärås, fyra mil söder om Göteborg. Där finns även en butik, likaså har man en butik i Haga, Göteborg, och även en på Västerlånggatan i Gamla Stan, Stockholm. 
Bild: Jörgen Auer
Nu något helt annat. Den östgötska flaggan. Färgerna sägs symbolisera de gula sädesfälten som vajar i vinden på östgötaslätten och de blå kanalerna Göta kanal och Kinda kanal som korsar landskapet. Det blåa kan nog symbolisera Vättern och Östersjön också. 
Flaggan är komponerad av bokförläggaren Per Andersson i Mjölby och presenterades 1972. 
Flaggdagar i Sverige då man hissar svenska flaggan är: 
Nyårsdagen 1 januari, kungens namnsdag 28 januari, kronprinsessans namnsdag 12 mars, påskdagen, kungens födelsedag 30 april, 1 maj, pingstdagen, nationaldagen 6 juni, midsommardagen, kronprinsessans födelsedag 14 juli, drottningens namnsdag 8 augusti, FN-dagen 24 oktober, Gustav Adolfsdagen 6 november, Nobeldagen 10 december, drottningens födelsedag 23 december, nyårsdagen. Valår flaggas det även valdagen.
Men nu blir det fika och bakelse. 

Inga kommentarer: