söndag 10 november 2013

Några tankar på fars dag

 Eric Auer (1917-1989)

Det är fars dag i dag. Grattis, pappa skulle vara kul att säga. Men min pappa Eric dog redan för 24 år sen vid 72 års ålder. Han föddes i Stockholm, bodde i Göteborg under ungdomsåren, men tog studenten i Norrköping där han blev kvar. Han arbetade som försäljare, flera år för Cirrus i Tranås samt hade egen agentur några år före pensioneringen.
 Nils Auer (1896-1973)
Så här såg hans far ut, denne finlandsfödde Niilo Nieminen som bytte namn som 20-åring och som kom till Norrköping i tonåren för att utbilda sig inom textilbranschen. Och blev kvar i Sverige där han slutade som fabrikschef. Allra roligast med hans yrkesbana tycker jag är att han mellan 1 november 1935 och 19 augusti 1937 var chef för Holmens bomullsavdelning på Laxholmen (förberedningen), vilket betyder att han jobbade i Strykjärnet! Numera plats för Arbetets museum. Som pensionärer kom han och farmor åter till Norrköping (där farmor var född 1899 i S:t Olai församling). Jag minns att pappa åkte och gratulerade honom på fars dag.
 Juho Kuusta Nieminen (1868-1934)
Farfars far såg ut så här och var fångvaktare i Häämenlinna (Tavastehus) innan han blev handlare utanför Åbo. Blev han någonsin gratulerad på fars dag? Fanns det i Finland på hans tid? Jag vet inte.
 Jörgen Auer
Och det här är jag på en tio år gammal bild. Jag blir alltid gratulerad på fars dag. Så också i dag. Snart kommer de barn som bor i närheten. Pernilla och Martin. Rebecka ringer säkerligen. Är jag lik någon av mina förfäder till utseendet? Ja, min far säger många även om just de här bilderna inte direkt säger så. Otroligt lik, säger somliga till och med. 
Anna Matilda Johansson (1869-1946)
Men här är en som jag nog känner mig lika lik. Farmors mor Anna Matilda. Dock vet jag egentligen ingenting om henne, mer än att hon gifte sig med Axel Werner Karlsson (1864-1945) född i Nykil och att makarna flyttade omkring en hel del, men i alla fall en längre tid bodde i Sörby någonstans vid Kimstad.
Ja men du måste väl väl ha fått något i arv av din mamma, kanske någon tycker. Jo, det har jag. Mitt milda sinnelag.
Nu kommer Pernilla och hennes Jonas. 

Inga kommentarer: