torsdag 2 november 2017

Bröderna Max och Radetzky

Bild: Jörgen Auer

Eftersom det har varit lite trist väder i dag, denna 2 november, ser jag framåt. Mot nästa sommar. Och hur gör jag det? Jo, genom att se bakåt. Den här bilden är från det underbara året 2013. Underbart? Var det så? Ja, i alla fall när bilden togs en skön junidag och jag närapå kröp in i den här maskrosen.
En sån fantastisk skapelse! Nästan lika fantastisk som människan.
Några fantastiska människor var filmbröderna Marx (Groucho, Chico, Harpo och de mindre kända Zeppo och Gummo), kända just genom de många absurda komedier de spelade in: bland dem Galakväll på operan, En dag på kapplöpningsbanan och En dag på cirkus.
Inte fullt lika kända för oss var/är bröderna Max. Eller von Max som de hette Emanuel von Max (1810-1900) och hans bror Joseph von Max (1804-1855). De var skulptörer och Emanuels mest kända verk är statyn i Prag över fältmarskalken Radetzky, avtäckt 1858. Brorsan Joseph  bidrog till statyn med åtta bifigurer, soldater som bär marskalken på sköldar. Fältmarskalken själv, den böhmiske greven Johann Joseph Wenzel Anton Franz Karl Radetzky von Radetz (1766-1858) är ju även känd för att Johann Strauss den äldre komponerade en marsch till hans ära - Radetzkymarschen.
Jaha, och hur hänger allt detta ihop?
Jo, marskalken med de många förnamnen, Radetzky, var född 2 november.

Inga kommentarer: