fredag 3 november 2017

Har du haft fulslag nån gång?

Ur Hemmets Konversationslexikon 1938

Det händer att jag emellanåt bläddrar i gamla lexikon, bara för att det roar mig. Varje gång upptäcker jag något jag inte kände till tidigare, eller annat som jag bara glömt.
Fulslag kan jag inte påminna mig ha hört. Jag tror inte jag har sagt ordet. Men nu när jag såg det så googlade jag lite på det och hittade en annan betydelse. Några använder det för att förklara att de drabbats av slag beroende på att de sett något extremt fult, andra för att de sett någon utdela ett fult slag i ett slagsmål.
Men medicinskt menar man alltså något annat. 
Apropå det hittar jag också ett gammalt botemedel mot fulslag. Detta i virtuella floran där örten nattskatta enligt gammal hävd sägs ha egenskaper som kan hjälpa till att läka.
"Nattskatta blommar från juli till oktober med vita blommor som sitter många tillsammans i glesa samlingar." "Frukten är ett klotrunt, grönt eller blanksvart bär."
Och under användning står: "Enligt Retzius (1806) har den använts som läkeväxt och han skriver att "Gröna Örten, krossad imellan stenar jämte Spindelwäf och härskt fläsk, brukas på Fulslag eller onda bettet i dess början".  
Hm, onda bettet då? Vad är det? Enligt Svensk etymologisk ordbok ska det vara samma sak som fulslag, ett slags inflammation i fingrarna, panaritium. Kan även kallas för onda väla (med tjockt l).

Inga kommentarer: