lördag 7 augusti 2021

Galet bra ridning

Bild från Kanal 5
Galet bra var det av svenska hopplandslaget att rida hem guldmedaljerna i OS. Det måste räknas som det största i svensk ridsport i modern tid: Henrik von Eckermann, Malin Baryard-Johnson och Peder Fredricson såg med sina hästar King Edward, Indiana och All In till att Sverige tog första OS-guldet i laghoppning sedan 1924.

Bild från Kanal 5
Svensk ridsport står stark, vilket känns extra roligt för mig som skrivit om ridsport sedan 1990. Väldigt roligt att vi också lyckas i den största ridsporten - hoppning.
Mycket kul också att två av medaljörerna har stark östgötakoppling. 46-åriga Malin är ju uppvuxen i Söderköping och bor sedan många år på Jonstorp utanför Norrköping. Hon gjorde nu sin femte OS-start. Hon var med i silverlaget 2004 och likaså i VM-silverlagen 2002 och 2018 samt har två lagsilver i EM. Utöver det vann hon flera medaljer som ponnyryttare, bland annat EM-guld 1990.
Här hemma tävlar hon sedan 2007 för Linköpings Fältrittklubb, men startade sin bana i Söderköpings Ridklubb.
Söderköping gällde under några år som hemmaklubb också för 40-åriga von Eckermann, men då Söderköpings Ridsällskap. Men det var innan han 2003 flyttade till Tyskland för att först jobba hos Ludwig Beerbaum och senare satsade på egen verksamhet. Han bor numera Nederländerna. På meritlistan har han sedan tidigare två OS-starter (2012 och 2016), VM-silver 2018, EM-lagsilver 2017, delseger i världscupen, tredjeplatsen i världscupfinalen 2017.

Bild från Kanal 5
De tre svenska ekipagen har gått strålande i OS. I den individuella tävlingen slutade det ju med felfria ritter för alla tre och därtill med silver för Fredricson, en fjärdeplats för Henrik och femteplats för Malin.
I lagtävlingen red ånyo alla tre felfritt i kvalomgången till finalen. Väl där klarade King Edward och Henrik ännu en nolla, medan Baryard och Fredricson ådrog sig varsin rivning, dvs fyra fel.
Det betydde omhoppning om guldet mot USA.
Alla ekipage i finalen var felfria, men Sverige snabbast (tacka särskilt den mest merittyngde och högst rankade av dem: 49-årige Peder Fredricson för det).
Hans meritlista är tung:
Individuellt har han vunnit EM 2017 (lagguld samma år), han har ett VM-silver 2018, i OS tog han silver i Rio-OS 2016, 2004 i Aten blev det lagsilver, både individuellt och i lag. Och erhöll Jerringpriset såväl 2016 som 2017. Han har dessutom sedan tonårstiden två junior-EM-guld i fälttävlan (ind. och lag) 1989.

Inga kommentarer: