måndag 16 augusti 2021

Jag såg lindarna falla

Bild: Jörgen Auer
I dag fick jag se lite av det sorgliga arbetet med Östra Promenaden i Norrköping. Det är där man under två års tid ska arbeta med renovering av hela den vackra allén. 162 lindar i fyra rader ska bort, de är gamla och rent av farliga med fallande grenar. I stället kommer 190 nya lindar att planteras, gator ska byggas om och ledningar ska renoveras eller flyttas. Under hela arbetet, med NCC som entreprenör är Promenaden avstängd. Först våren 2023 ska det bli möjligt att åter åka bil där. Allé blir det fortsättningsvis också, plus mer parkliknande område och det kommer att ta många år innan träden är så stora och vackra som dagens och jag är till exempel för gammal för att få se de nya träden bli färdigväxta.
De nya lindarna kommer från Billbäcks plantskola där Norrköpings kommun har odlat sticklingar från de tre promenaderna i stan. Sticklingarna är i dag kring sju meter höga.
Tre promenader? Varför finns det inte fyra? Västra Promenaden, var är den? Lugn. Till en början hette västra delen av Södra Promenaden (fram till Drottninggatan) faktiskt Västra, men bytte namn 1958 till Södra.

Bild: Jörgen Auer

I Östra Promenaden hyrde mina föräldrar en lägenhet några år på 40-talet. Jag bodde aldrig där, men mina äldre syskon, födda 1943 respektive 1945 gjorde det. När jag föddes 1948 bodde vi i Bjärby. Jag tror att det var västergården. Därifrån flyttade vi till ett hus på Bjällbrunna och 1954 in till stan och det då nybyggda området Ljura.


Inga kommentarer: