måndag 4 oktober 2021

När Göte vann Finnkampen

Ur Sveriges Idrottsfolk, del V 
Jag vill veta nåt. Tar därför fram en bok i min ägo, utgiven 1948 och betitlad Sveriges Idrottsfolk, V, en del som behandlar idrottare från Småland och Östergötland.
Idrottsföreningarna fick enligt en inledande text själva skicka in uppgifter om utövare i respektive klubb som gjort sig förtjänta av att få vara med. De flesta inskicken till förlaget Sveriges Idrottsfolk gjordes 1946, endast i enstaka fall finns inrapporterade uppgifter om resultat och titlar från senare datum. Det ska också sägas att kvinnornas antal i boken är uppseendeväckande lågt. Men kanske hade de inte heller börjat idrotta i så stor utsträckning ännu.
Nåväl, jag bläddrade på måfå, men bestämde mig plötsligt för att leta längst bak och hamnade i Ödeshögs IK, grundat 1912. Genast hittade jag något jag fann intressant, en Göte Johansson, född just 1912, dock inte i Ödeshög utan i Piteå. Bland mycket annat blev han duktig i stavhopp och noterades enligt texten för en landskampsseger mot Finland!
Det ville jag veta mer om.

s
Ur Sveriges Idrottsfolk, del V
Jag till att söka och fann en jubileumsskrift från ÖIK:s 50-årsjubileum 1962. I den skriver Göte, som då heter Bergsbo i efternamn, just det, bokhandlaren Göte Bergsbo (1912-1998) om sin tid i Ödeshögs idrottsklubb. Han hade redan under skolåren i Norrbotten varit duktig i gymnastik och olika gymnastiska hopp - gren- och mellanhopp - och var god löpare. Samma år som han flyttade till Ödeshög vann han DM i bägge dessa hopp.
"Samma år blev jag uttagen att representera Östergötland i stavhopp vid triangelmatchen Småland-Östergötland-Västergötland. Tävlingen gick i Borås och till min stora glädje vann jag på nytt östgötarekord med 3,72 m."
Triangelmatcherna blev årligen återkommande och Göte Johansson vann åtta gånger och kom tvåa två gånger. 
"Höjdpunkten var 1942, då tävlingen gick i Huskvarna och jag vann med nytt östgötarekord på jämnt 4 m. Denna höjd som under många, många år varit ett ouppnåeligt mål. Jag kan inte beskriva den glädje den dagen, då allt lyckades."
Om Finnkampen i Helsingfors 1940 (den årliga landskampen startade 1925), skriver han att tävlingen inleddes på 3,60 där såväl finländare som svenskar (den andre svensken var Wilgot Lange från Karlskoga) stod över.  Ribban höjdes till 3,80 där finländarna och Lange klarade. 
"Så var det min tur. Jag rev. Jag rev även nästa gång och efter en allvarlig tillsägelse från den svenske ledaren lyckades jag krångla mig över."
Ribban höjdes till 3,90.
"Finländarna, som hoppade först, rev båda två, och Lange, som tidigare följt dem, gjorde likaså. Döm om min häpnad, när jag lätt och lekande klarade höjden i första hoppet. Nu grep nervositeten mina medtävlare och ingen lyckades, och där stod jag som segrare."
Så roligt! Dels för Göte själv, dels för Ödeshögs IK och naturligtvis även för mig som bara råkade välja just den här klubben och den här sidan i den 820 sidor tjocka boken från 1948.
Tack Sveriges idrottsfolk.

Inga kommentarer: