tisdag 5 oktober 2021

Fyra tjejer från Åtvid

Bild ur Sveriges Idrottsfolk
Jag skrev i ett tidigare inlägg att det var väldigt få kvinnor med i boken Sveriges Idrottsfolk, del V, utgiven 1948. Men se här ur samma bok, ett uppslag från Åtvidaberg där Åtvidabergs Bordtennisklubb bidrog med inte mindre än fyra kvinnor!
En googling efter deras namn gav mig ingenting. En koll via Arkiv digital och Sveriges befolkning gav mig dock Maj Karin Karlsson, som trevligt nog 1949 passade på att gifta sig med en klubbkompis och tillika avbildad på samma sida i boken, nämligen Karl Melker Kindstrand, ett känt namn i Åtvidaberg. 
Även SM-fyran 1946, Märtha Olsson hittar jag den vägen. Hon gör som Maj Karin, gifter sig 1949. Hennes make blir Knut Holger Erling Larsson. Om Märta ser jag också att hon tydligen blev kioskägare i Villahagen.
Lilly Carlsson hittar jag efter en stunds letande. Detta eftersom det felar en dag i födelseuppgiften till bilden här. Hon föddes den 28/11 1924 i Skällvik med namnen Tyra Lilly Georginia, så småningom flyttade hon till Gärdserum och sedan till Åtvidaberg. 1947 gifte hon sig med Erik Arne Wessman - skilda 1972. 
Sonja Karlsson gifte sig ganska sent i livet och fick efternamnet Härlin. Hon gifte sig nämligen med Eskilstunabördige Karl-Erik Härlin någon gång mellan 1960 och 1970, men blev enligt "Sveriges befolkning 1975" tyvärr änka 1970. Karl-Erik är känd som fotbollsspelaren som med sitt kvitteringsmål till 2-2 i seriefinalen mot Sandviken sköt upp Åtvidabergs FF till allsvenskan första gången, 1951.
Du som läser detta och känner till något om någon av dem får gärna höra av dig. 
Vill du inte kommentera här så kan du maila mig på jorgen.auer@ostmedia.se

1 kommentar:

Bengt Kindstrand sa...

Karin Karlsson och Sonia Karlsson är systrar, Karin Och Karl-Melker Kindstrand är mina föräldrar. Vid en släktforskning framkom det på Karin och Sonias sida att släkten kunde följas ända ner till 1200 talet. 🤘Hälsar Bengt Kindstrand Åtvidaberg