onsdag 27 oktober 2021

Jannes hjälpte Garbo

Ur Allhems sportlexikon
Alltså, det här med gamla lexikon. Inte är väl det så konstigt att jag blir intresserad och vill veta mer när jag läser sånt som här ovan i Allhems sportlexikon, band 1, utgivet 1948. Klart att jag vill veta mer om denne Jannes Andersson. Vem var han, hur länge levde han?
Jag har ytterligare ett gammalt sportlexikon, Nordisk Familjeboks Sportlexikon och där är band 1 utgivet tio år tidigare, alltså 1938 och det är lite utförligare och ger mer kött till ett blogginlägg. Där står att han är svensk-amerikansk idrottsinstruktör och född i Mora. Aha!
Det står om honom också att han 1912 vann DM i kulstötning och blev tvåa i tiokamp samt att han tävlade för IFK Mora. Rysslandsvistelsen står nämnd även där, dock inte utförligare. Under första världskriget var han tidvis tränare i Dalarna och hans verksamhet där bekostades av ingen mindre än konstnären Anders Zorn. Efter kriget tog han sig till USA och blev tränare i Kalifornien. Men Jannes Andersson var ingen vanlig tränare, nej han blev anställd i Hollywood där han skötte fysisk träning och massage åt skådespelare.
Visst låter han intressant? Men finns det mer att få reda på?
Jag kollar först Arkiv Digital, som jag genom medlemskap har tillgång till, och tittar om det där med Mora är riktigt. Jodå, i kyrkböckerna hittar jag honom. 16 juni 1890 föds ett gossebarn i byn Öna, Johannes Fritiof  Andersson, son till Bud Carl Andersson och Anna Ersdotter.
Även på Ancestry hittar jag honom. Där står att han fick två barn Ruby Corinne Anderson (1917-2007) och James Gordon Anderson (1921-2008). Själv dog Johannes, eller Jannes som han kallade sig i Los Angeles 12 december 1950, 60 år ung.
Kommen så långt sökte jag lite till och fann till min stora glädje att han finns ordentligt porträtterad i Facebook-gruppen "Du vet att du är från Mora när".
Gruppen sköts av Owe Hållmarker (bloggar även som moraowe.com), så jag ringer honom och frågar om jag möjligen kan få dela (kopiera) en bild på Jannes Andersson.
Det får jag - och det är inte vilken bild som helst. Nej, där står Jannes och känner (eller masserar) högerarmen på självaste Greta Garbo!

Jannes Andersson och Greta Garbo. Från Facebook-gruppen Du vet att du är från Mora
Vidare kan man i detta inlägg från 2 september i år läsa väldigt mycket om Bud Jannes Andersson. Owe presenterar i punktform information från en tidningsartikel om Jannes, skriven 2009 av Lars-Erik Klockar i samband med IFK Moras 100-årsjubileum. 
Jannes Andersson var för övrigt med om att skapa IFK Mora, där han främst ägnade sig åt kulstötning, spjut och diskus. Han sägs vidare ha varit uttagen i kula till OS 1912 i Stockholm, men tvingades tacka nej på grund av skada. 1913 for han till Ryssland för att förevisa ett stubbrytningsaggregat, men visade sig också ha stora talanger som fotbollsledare och fick ett erbjudande om att bli idrottsinstruktör i Petrograd. Han tackade ja, men återvände till Sverige när det blev oroliga tider inför revolutionen i Ryssland. 
Några år senare emigrerade han till USA och fick jobb som idrottsinstruktör vid University of California. När han reste hem 1925 träffade han Greta Garbo på samma båt. Som massör hjälpte han henne med hennes ryggproblem och fick på så sätt in en fot i Hollywood där han senare kom att extraknäcka med att träna, instruera och massera flera av dåtidens stjärnor. Han hade också arbete som idrottslärare på en skola i Los Angeles och enligt Klockars tidningsartikel hade han deltagit i småroller i flera av Metro Goldwyn-Mayers filmer.
En stjärna han hjälpte mycket var komikern Harold Lloyd som förlorade två fingrar under en sprängolycka. Bud Jannes tipsade om finmekanikern Håll-Anders Eriksson i Eldris som gjorde instrument åt Mora lasarett. Sen ordnade Jannes en avgjutning av Lloyds hand och skickade till Eldris där en mekanisk hand tillverkades och med vilken filmstjärnan bara fyra månader efter olyckan kunde spela färdigt filmen "High and Dizzy". Jannes hjälpte honom att använda de "nya fingrarna" som doldes under en hudfärgad handske.
Om senare delen av hans 60-åriga liv hittar jag ingen information, men de första 40 var sannerligen händelserika och spännande. 
Tack, Owe Hållmarker, tack Lars-Erik Klockar, tack Thomas Eriksson (utan vars hjälp Owe nog inte hade skrivit inlägget om den "okände" Bud Jannes Andersson. 

Inga kommentarer: