torsdag 14 oktober 2021

Från gamla OS-tider

Ur Allhems sportlexikon, 2, 1949

Jag bläddrar i lexikon igen. Allhems sportlexikon, del 2 från 1949. Öppnar boken på bokstaven D och fastnar omedelbart på Dumbadse, Nina, f. 1919, rysk diskuskasterska, står det. Ja, du som hittar in här kan väl läsa texten intill bilden, själv kanske. Klicka upp bilden lite större bara.
Vad texten inte förtäljer om henne är att hon gifte sig med sin tränare Boris Dyachkov och med honom 1950 fick en son, Yuriy Dyachkov. Fast det kunde ju omöjligen textförfattaren här ovan veta eftersom boken kom ut 1949.
Av samma orsak står det ingenting om att hon vann EM  i diskus även 1950. Inte heller att hon 1952 tog brons i samma gren vid OS i Helsingfors. I den diskustävlingen tog Sovjetunionen, som Dumbadse tävlade för, en trippelseger och Nina Romasjkova (senare Ponomarova) vann guldet med ett kast på 51,42. Silvermedaljen hängde på halsen om Jelizaveta Bagrjantseva. Segrarinnan, som även vann i Rom 1960, blev för övrigt den första sovjetiska idrottare som vann guld i ett OS. Spelen i Helsingfors var nämligen första gången den stora nationen var med i OS under namnet Sovjetunionen och damernas diskus var första gren som blev klar. Ryssland deltog 1900-1912.
Under 1952 kastade Nina Dumbadse (eller Dumbadze) ett jättelångt kast på hela 57,04, men som flera andra gånger under hennes karriär godkändes inte rekordet av IAAF. Men ett kast i Moskva 1948 på 53,25 fick hon godkänt,
Efter avslutad tävlingskarriär hjälpte hon sin make som friidrottstränare (Boris var chefstränare för delrepubliken Georgiens bästa atleter i 25 år). 
Nina dog 64 år ung 1983 i Tbilisi. Boris 1986, han blev 84 år.
Sonen Yuriy Dyachkov blev hyfsad friidrottare, han också. Faktiskt blev han OS-deltagare även han. Han deltog i tiokampen 1960 i Rom, men fullföljde inte hela tävlingen. Det måste ha hänt honom något för han blev utan resultat i de två sista grenarna, spjut och friidrott. Men han var så pass bra att han blev sovjetisk mästare 1965 och 1966. Utöver det nådde han en sjätteplats vid EM 1962. Hans personbästa i tiokamp blev 7879 poäng. Yuriy avled 1996.
I eftermälet till dubbla OS-vinnaren Nina Romasjkova-Ponomarova finns en något annorlunda historia. Före OS i Melbourne 1956 blev de sovjetiska friidrottarna inbjudna till London för att tävla mot Englands förhoppningsfulla. Under vistelsen I London plockade sovjetiskan med sig för många hattar i en klädbutik och blev anklagad och arresterad för att ha snattat. Det blev väldeliga diskussioner mellan de två länderna och på något sätt lyckades diskuskasterskan ta sig till den sovjetiska ambassaden. 
Förtiofyra dagar senare kom hon ut. Hon dömdes skyldig till snatteri och fick betala tre guineas i böter.
Sen åkte hon båt hem. Senare samma år tog hon brons i OS i Melbourne.
Källor: olympic.com, wikipedia, USSR Information Bulletin, volym 12 (internetversionen), wikidata.org. och theolympians.co eller Roy Tomizawa October 21, 2016 Field Sports, Geo-politics, Other Olympics, Track and Field 

Inga kommentarer: