tisdag 8 december 2020

Att leva sitt liv

Om du får frågan hur du lever ditt liv, vad skulle du svara då? 
Låt mig gissa.
Det kanske är du som säger: tja, jag jobbar och står i på dagarna och på nätterna sover jag. En och annan öl blir det också. Jag ser gärna på fotboll i teve, men somnar till Morden i Midsomer.
Hm.
Eller är det du som svarar: det har du inte med att göra.
Det finns åtskilliga liv mellan de där två första svaren. Här kommer ett till: livet? ja du, det är som det är och blir som det blir. Det är inte mycket vi kan göra åt det.
Ett till: Guds kärlek går före allt i mitt liv. Jag lever efter Kristi ord och kärleken till nästan.  
Någon annan kanske skulle säga: jag älskar min familj, katterna och hönsen.
Därute någonstans, i en värld jag inte känner till och inte vill veta av, finns även individer med en helt annan inställning till livet. Människor som inte följer samhällets lagar, regler och förordningar, människor utanför lagen. Såna som däremot kanske följer gängets, klanens, ligans regler. Och då gäller inga gängse normer; där är till exempel ett människoliv inte särskilt mycket värt. Har du otur står du en dag i vägen för människor i de här grupperna och får sota för det med ditt liv, eller blir svårt skadad. De stjäl dessutom vad de vill ha av dig, bankkort, telefon, dina kläder, och de kommer att pina dig, plåga, skada och tortera dig för att få det de är ute efter.
Jag undrar hur en sådan plågoande och presumtiv mördare skulle svara på frågan hur han (för det är en han) lever sitt liv. 
Håll käften, din jävla nolla. Stick. Jag orkar inte snacka. Dra! Fattar du! 
Ja, ursäkta, jag undrade bara hur du lever. Själv är jag pensionär. Håller avstånd. Äter fil och flingor, ägg och kaffe till frukost. Ibland nån banan också. Löser dagens namnsdagskryss till. Sen tar jag en promenad. Tittar på och njuter av naturens alla små under. Håller avstånd. Hemkommen skriver och läser jag på Facebook. Skriver och läser på mejlen. Släktforskar, städar, äter. Läser en bok. Ringer någon. Någon ringer. Fikar. På kvällen skriver jag på bloggen. Läser lite. Mycket kaffe går det åt. Sen kan jag inte sova. Löser korsord. Och jag fattar. Du vantrivdes i skolan. Du har inget jobb. Du gillar att ta risker. Du vill vara någon. Men vill du verkligen vara hatad?

2 kommentarer:

Sven G sa...

På väg att bli något av en filosof....?

Auer sa...

Kanske det. Man vet aldrig vad man blir förrän man är det man är.