söndag 6 december 2020

Mera dimma och Finland

Bild: Jörgen Auer
Gårdagens tjocka dimma var om möjligt etter värre i dag. Eller vad sägs om den här bilden? Den visar nämligen Viby, utanför Mantorp, med Viby kyrka ungefär mitt i bilden. Ser du den? Nej, tänkte väl det.
 
Bild: Jörgen Auer
Men här tycker jag mig i alla fall kunna urskilja en månraket eller nåt dito i dunklet. Eller vad är det? Visst ja, det måste ju vara klockstapeln på Veta kyrkogård. Men där var inte heller dimman lika tjock som i Viby, så det kanske går att skjuta upp en raket därifrån.

Bild: Jörgen Auer
Betydligt tydligare syntes bokstäverna i och vid Mantorp station. Där var sikten till och med så bra att det gick att se hur mycket klockan var när jag passerade. I övrigt i dag? Ingenting. 

Bild: Jörgen Auer
Jo, nu i mörkrets tid verkar dimman vara borta och det är snart måndag. Så fort den här veckan har gått! Det känns ju som i går vi firade första advent. Just det! Jag har glömt att gofika i dag. Med två stearinljus tända. Så det ska jag göra nu. Fram med lussekatter och pepparkakor. Hade jag inte en chokladbit nånstans också? Jo. Karl Fazers mjölkchoklad. Passar bra denna finska nationaldag 6 december.
Grattis Finland!

Bild: Jörgen Auer
På fazer.se kan man läsa en hel del om Fazerchoklad och dess historia. Visste du till exempel att Karl Fazer levde mellan 1866 och 1932? Nej, kunde väl tro det. Föräldrarna hade invandrat från Schweiz och den blivande sockerbagaren Karl fick sin yrkesutbildning i Sankt Petersburg i Ryssland där han också arbetade en kort tid, liksom även i Berlin och Paris. 1891 öppnade han konditoriföretag i Helsingfors där också flera kaféer öppnades, liksom så småningom även en konfektyrfabrik, 
Även i dag arbetar ättlingar till Karl Fazer i familjeföretaget, nu i fjärde led.
FOTNOT: Under 1990-talet fram till 2008 hade svenska Cloetta ett samarbete med Fazer. Här bör även tilläggas att jag åt och skrev om choklad i Finland redan 1987 när jag i november gästade Oy Cloetta Food i Borgå för att skriva till Cloettas personaltidning Godbiten, för vilken jag extraknäckte. Jag kan apropå dimma också avslöja att jag har något dimmiga minnesbilder av kvällen före i Helsingfors. 

Inga kommentarer: