torsdag 10 december 2020

Olavi, Olavi och Olavi

 Det finns världsrekord av alla de slag. För mig framstår kanske rekorden i friidrott som de förnämsta. Kanske för att de gäller så lätta saker att förstå, som att kasta något så långt som möjligt, hoppa högre eller längre än någon annan tidigare gjort, eller springa snabbare.

När det gäller löpningen är ett världsrekord från 1957 ett av de allra märkligaste. Den 11 juli i Åbo det året sprang nämligen tre finska 1500 meterslöpare under det gällande världsrekordet. Två av dem fick samma tid, 3.40,2 och delade det nya världsrekordet, den tredje sprang också snabbare än det förra rekordet, men var tiondelen långsammare än sina landsmän. Men redan nästa dag förlorade finländarna sitt nysatta rekord till tjeckoslovaken Stanislav Jungwirth som gick under 3.40,0 och noterades för 3.38,1 i ett lopp i Stara Boleslav.

Det finska loppet i Åbo den där sommardagen 1957 hade en något märklig poäng, förutom världsrekordet. Alla de tre första hette nämligen Olavi i förnamn! Olavi Salonen och Olavi Salsola delade på rekordet och Olavi Vuorisalo fick finna sig i att bara bli trea. Å andra sidan kunde denna tredje Olavi glädja sig åt att 7 maj just 1957 bli förste finländare att nå drömmilen, dvs springa under gränsen 4 minuter på en engelsk mil.

Ungerska medeldistansaren István Rózsavölgyi höll världsrekordet på 1500 m före den finska succén med tiden 3.40,6.

Världsrekordet i dag innehas av marockanen Hicham El Guerrou som i Rom 1998 sprang på 3.26,00.


Inga kommentarer: