tisdag 15 december 2020

Sant eller falskt?

 Har du hört talas om Zygmund Rozkopolowsky? Inte? Nej, det har inte jag heller. Men om det skulle finnas någon med det namnet, hur tror du att denna person skulle kunna presenteras? Alltså, vem är Zygmund Rozkopolowsky om man hittar honom i ett lexikon? Att det är en han begriper man ju, eftersom Zygmund är ett mansnamn.

Hur ung eller gammal är han? Mer gammal, gissar jag och letar i mitt digitala låtsaslexikon. 

Mycket riktigt. Jag hittar honom i staden Plock, 90 kilometer nordväst om Warszawa, och belägen vid floden Wisla. Där föddes Zygmund 6 februari 1929. Han är således 91 år gammal och bor på ett äldreboende. Plock är en av Polens äldsta städer och var i nära 150 år huvudstad i Masovien som var ett självständigt hertigdöme i 400 år, mellan 1138 och 1529 då det på nytt införlivades med Polen som det hade skilts ifrån i samband med Polens splittring just 1138. Och kan man tänka sig! Plock var huvudstad i hela Polen från 1079 till 1138! Det trodde jag inte, jag chansade ju bara på en stad i Polen och klickade på Plock för att det är lätt att säga. På svenska, alltså. På polska är det betydligt svårare, men även det kan man få höra om man söker sig fram på nätet. Påtsk, låter det som det ska uttalas.

Huvudstad? Inte så konstigt alltså att Plock kallas för Stoleczne Ksiazece Miasto Plock (Den furstliga huvudstaden Plock).

Den mörkaste delen av stadens historia är intimt förknippad med nazisterna och andra världskriget. Tyskarna fängslade och mördade tusentals Plockbor, grundade ett judiskt getto i staden 1940 och många judar dog av hungersnöd och olika sjukdomar som spreds lätt i gettot. Ännu fler judar deporterades och mördades i koncentrationslägret Treblinka. Av Plockregionens 10 000 judiska invånare var det vid krigets slut 1945 endast känt att 300 hade överlevt. Hemskt!

Men vad har då Zygmund haft för sig i Plock?

Det låtsasgooglar vi på nytt och finner att han inte står att finna. Jo, men bara på två ställen och då lite i skymundan. Dels finns han som ett av åtta inristade namn på en tegelsten på Furstarnas slott i Plock samt årtalet 1954 då en större renovering ägde rum av palatset i gotisk struktur som Kasimir den store lät uppföra på 1300-talet, Dels är det en klasskamrat till Zygmund från Marskalk Stanislaw Malachowski High School som nämner honom som duktig handbollsspelare!

Aha! Kanske var Zygmund Rozkopolowsky med och lade grunden till handbollslaget Wisla (polska mästare flera gånger om) som kommer just från Plock, och grundades 1964, då Zygmund var 35 år. Jag googlar handbollslaget och finner till min stora förtjusning att handbollsföreningens fullständiga namn är, och håll i er nu: Sekcja Pilik Recznej Wisla Plock Spolka Akcyjna.

Visst låter det lite som Itsy bitsy teenie weeni yellow polka dot bikini?

Ja ja, så där kan ett inlägg bli till och det finns mycket här som är sant. Men allt om Zygmund Rozkopolowsky är påhittat. En saga.

Inga kommentarer: