tisdag 22 oktober 2019

Bengtsson och Mantorpsbor

Bild: Jörgen Auer
Här står Bengt-Arne Bengtsson hemma i lägenheten i Mantorp. Han blir fotad av mig för att han alldeles nyss haft vänligheten att skänka mig sin bok Mantorpsbor: du får den för att jag har ju läst så mycket på din blogg, sa han. Tackar, tackar, sa jag förstås.

Bild: Jörgen Auer
Bengt-Arne är lokalhistoriker och kan en massa om gamla Mantorp och dess invånare, det visar han nu med Mantorpsbor där han skriver om gamla hus och tidigare levande personer i Mantorp, där han växte upp och alltså fortfarande bor kvar. Sedan tidigare har jag, som den östgötska boksamlare jag är, självklart hans inbundna bok från 2007, utgiven av Atremi, med titeln Från Östra stambanan till Ostlänken/Götalandsbanan. 
Även den nya boken är utgiven på Mjölbyförlaget Atremi och som Mantorpsbo finner jag den mycket läsvärd och intressant. Inte minst är det trevligt att ta del av de många och korta presentationerna av tidigare, nu avlidna, Mantorpsbor. Även Bengt-Arnes pappa Eric Bengtsson får en plats i boken. Vad som inte nämns, men som Bengt-Arne berättade för mig är att han är född i Linköping 1942 och att hans far som hade taxirörelse då var upptagen av jobb då det var tid för fru Bengtsson att åka in till sjukhuset och föda. Det fick i stället ortens andra taxirörelse sköta om, så det blev Arvid Högkvist som skjutsade Helvig Bengtsson till Linköping. Och ja då, du läste rätt. Lilla Mantorp hade faktiskt två taxiföretag på 40-talet. Men det var inte så konstigt, menar Bengt-Arne Bengtsson: det fanns ju knappast någon som hade privatbil före 1950.
Boken Mantorpsbor är ny och kommer snart att kunna gå att köpa på Gulfmacken i Mantorp, enligt både författaren själv och Anna Lönestam Sandblad på Gulf.
Utöver Gulf tänker författaren sälja boken personligen på PRO:s julmarknad i Östra Tollstad, lördagen den 2 november.
- Jag har också för avsikt att  sälja boken i samband med julmarknaden i Mantorp lördagen 7 december, då jag kommer att vara i Kyrkans hus kl. 15,00 - 17,30, säger Bengt-Arne Bengtsson.
Boken går också att köpa direkt från förlaget Atremi.

Inga kommentarer: