tisdag 8 oktober 2019

Möte med OS-hoppet Frida

 Bild: Jörgen Auer
Det här är 29-åriga Frida Andersén, en av Sveriges bästa fälttävlansryttare även om hon för närvarande är utanför landslaget. Hon saknar nämligen i nuläget en häst som kan gå de svårare klasserna och konkurrera i världseliten i fyrstjärnig klass. Men hon har ett helt gäng hästar ordentligt på gång, bland dem Box Cayenne som hon här leder i hagen vid Boxholms säteri. Just precis, Boxholm. Frida har flyttat till Boxholm efter att tidigare ha haft verksamhet med utbildning av häst och ryttare i Hofors och Harplinge (Halmstad).

Bild: Jörgen Auer
Jag träffade henne förra veckan, och fick se henne rida barbacka, innan hon skulle iväg till Flyinge och Breeders Trophy med fyraåringarna Box Compris och Box Lyra samt femåriga Maggie. Det gick minst sagt bra på Breeders. Maggie vann 5-årsklassen, Compris 4-årsklassen där Lyra kom fyra. Och hon är bara riden sex månader!
Ge det ett par år, sen har Frida Andersén, med god hjälp av hästägarna, fyra hästar för de svåra klasserna. Då är hon tillbaka i eliten och landslaget. Hon vill gärna till ett nytt OS och hoppas vara aktuell för OS i Paris 2024. Hon red med egna uppfödningen Herta i Rio 2016, och var tolva efter terrängen. Tyvärr blev Herta skadad och tvingades bryta resterande tävling och senare togs beslut att hon skulle avlas på i stället för att tävla mer. Då ställdes hon på Boxholm säteri hos familjen Örup, som haft samarbete med Anderséns i Hofors i flera år. Herta har fått två föl sedan dess.
Box Cayenne från säteriet rids nu av Frida och har kommit till trestjärnig klass och förväntas debutera fyrstjärnigt nästa år.
Jag är tämligen säker på att vi får se Frida Andersén i landslaget igen. Och i OS.

Och så ser reportaget ut i Corren och MVT.

Inga kommentarer: