torsdag 17 oktober 2019

Hurra! Jag hittade en hundraåring

Bild: ArkivDigital
Gjort i dag, då? Jo, i morse började jag träna på gymmet i Mantorp igen. Skönt att komma igång. Jag har slarvat med promenaderna också nu när det har varit lite halvtaskigt väder.Men nu hoppas jag  vara igång. I övrigt har jag inte gjort särskilt mycket. Inte mer än suttit vid datorn och släktforskat via ArkivDigital. Där jag hittade en hundraåring från år 1700! Hurra!
Denna, en man som jag därför kallar denne, visade sig vara Henrik Mårtensson från Bye i Mörsil, Jämtland. Här ovan är bilden från släktforskarsajten som visar en av Mörsils dödböcker.
För år 1700 står bland annat: 19 Aug. begrovs Hendrich Mårtensson i Byom med fader ifrån (jag vet inte vad det står). Var hundrade år gammal. 
Kul.
Men nu undrar du kanske: hur är då du, Jörgen släkt med denne Henrik Mårtensson. Jo, det är jag på min mors sida. Henrik är nämligen min mormors mormors farfars morfars farfars far. Fantastiskt! Och det har tagit mig hela dan att snirkla mig fram till honom. Men nu vet jag var jag har honom. 100 år, det är inte dåligt. Och på den tiden måste det ha varit ytterst sällsynt. Och hans hustru Märit Nilsdotter blev 94. Min mor Eva fyller 97 på tisdag.

Inga kommentarer: