lördag 13 mars 2021

Hm är ett användbart ord

 Hm är ett bra ord. Jag känner en person som säger det väldigt ofta. Ibland bara rätt ut så där när hon har tänkt länge, men ibland kommer hm som ett blixtsnabbt svar. Och båda funkar! Jag har själv börjat använda det mycket, egentligen har jag nog alltid gjort det, men inte tidigare varit medveten om att jag uttrycker mig så.

Hm? Oftast är det lite frågande, som om man inte riktigt vet vad man ska svara på det någon annan säger. Antingen blir man så överraskad av det uttalade att man helt enkelt inte kan svara ja eller nej, hålla med eller inte. Eller så tvivlar man på om den man lyssnar på är vid sina fulla sinnen. Har talaren tänkt efter innan utsagan forsade ur munnen? Var det så klokt sagt det där? Hm.

Ett hm vägleder ofta mottagaren till nästa steg. Kanske måste denna förklara sig tydligare, rätta sig, göra en pudel, släta över, kanske till och med be om ursäkt. En förvånad min ihop med ett hm kan också vara entrén till en stunds nöje för såväl givare som mottagare. 

Hm kan även sägas till tvivelaktiga sportprestationer. Som Vita Hästens förlust mot Björklöven i går i hockeyallsvenskan. Visst, man kan säga skandal och fiasko eller skämmes, ta mig fan för 9-0 på sån nivå ska det inte bli. I korpen ja, eller knattematch. Men på hög nivå, nej det är ett omöjligt resultat som får en att fundera på om spelare efter en sådan match ändå får lön? Hm.

Inga kommentarer: