tisdag 2 mars 2021

Ser skid-VM i Norrköping

Bild: Jörgen Auer
Besökte Norrköping i dag. Började hos gamla mor, 98, och åkte vidare till Max och käkade burgare, självklart blev det menyn och IFK-målet. Faktiskt gott. Detta sagt för att jag inte brukar gilla burgare. Sen slog jag ihjäl en halvtimme i för mig tämligen okända delar av hamnområdet. Ställde bilen längst ner i Norra Promenaden, så långt ner att jag passerade Jungmansgatan. 

Bild: Jörgen Auer
Jag väntade på att skid-VM-sändningarna från Oberstdorf skulle ta sin början. Det ville jag se eftersom svenskorna hade klara medaljchanser på 10 km fristil. Man kan säga att jag laddade i hamnen.

Bild: Jörgen Auer
Det var ett märkligt tåg där borta, tänkte jag. Och hur kom det dit, spåren upphör ju några meter längre fram? Besynnerligt.

Bild: Jörgen Auer
Aha! Det var en båt av något slag. Fint, tyckte jag och tryckte av. Då kom en man fram och språkade en stund. Han brukar fiska både i hamnen och ute på Bråviken, sa han och visade sitt fiskekort. Det hade han ingen anledning till, jag var ingen fiskeområdesvakt. Det förstod han nog. Han berättade att tiggare brukade uppehålla sig just här där vi möttes och att det antagligen var därför det såg så skräpigt ut med en massa burkar och sönderslagna flaskor.

Bild: Jörgen Auer
Sen åkte jag till mina vänner Eijvon och Hans-Jörgen. Hon åkte och handlade, HJ och jag såg på VM. Den fantastiska Therese Johaug utklassade de andra som vanligt, men efter henne kom svenskorna Frida Karlsson och Ebba Andersson och tog silver och brons. Bra jobbat! Liksom av Charlotte Kalla som blev sexa. Det blir inget dåligt stafettlag av dem. Frågan är bara vem som ska bli fjärde åkare i laget: Maja Dahlqvist? Linn Svahn? Jonna Sundling? Det blir nog ett träningslopp som avgör vem som tar platsen. Det finns en viktig fråga till: vem av svenskorna får den otacksamma uppgiften att försöka matcha Therese Johaug som vis av andra stafetter troligen inte vill åka sista sträckan, utan andra eller tredje? Den frågan skapar ytterligare en fråga: hur många sekunder får den svenskan ta stryk med av norskan för att chansen till svenskt guld ändå ska finnas?
På hemvägen åkte jag över Västerlösa som fullkomligt dränktes i så mycket sol att jag blev tvungen att stanna för att föreviga stunden innan jag åkte till Mantorp och City Gross.
På kvällen, alldeles nyss medan jag satt och skrev det här förundrades jag storligen över Vita Hästens bortaseger i hockeyallsvenskan. I Umeå mot topplaget Björklöven. 4-1 till Norrköpingslaget var riktigt vasst. Tyvärr innebär väl segern att Hästen förlorar nästa match. Hela säsongen har laget vunnit en match, förlorat en eller två eller tre, vunnit en, förlorat. Det kan inte vara många gånger Hästen har vunnit två matcher i rad. Inte trepoängare i alla fall. Men de får gärna börja med långa vinstrader nu.
Och jag? Vad ska jag göra nu?
Jag ska ut och resa. Väljer därför Sjuan och Jorden runt med tåg där engelske skådespelaren och programledaren Tony Robinson tar med tittarna på diverse äventyr och upplevelser jorden runt. I kväll kommer han till Thailand och Malaysia. 

Inga kommentarer: