torsdag 11 mars 2021

Nog kan jag mitt Östergötland

Bild: Jarl Asklund
Tänk att det är så länge sen! 28 år! Helt otroligt. För när jag tänker på hur det var när Lasse Hejdenberg och jag från Correns gård svängde ut på Kungsgatan i Linköping för en veckas mopedåkande i Östergötland så känns det som bara ett par år sen.
Men det var sommaren 1993. Vi hade diskuterat något längre jobb Lasse och jag och under en fikarast kom vi på det: varför inte åka runt som två luffare på moped. Utan verklig plan, bara ta dagen som den kommer, sova där vi kommer åt. Och så naturligtvis rapportera hem till tidningen varje kväll så att läsarna kunde följa vår väg.
Sagt och gjort.
Vilken succé det blev!
Läsarna, och de var många på den tiden, gillade både mina texter och Lasses fina bilder. De gillade oss så till den grad att de ibland stod och vinkade när vi kom farande. Bilar tutade, och när vi stannade till på mer folkträngda platser, som Hornåbergsbadet i Horn, ja då fick vi ställa upp på bild som värsta stjärnorna. Det är sant! Folk ville vara på bild med Två män på moped, som serien hette. Mamma med de två mopedisterna, pappa med de två mopedisterna, barnen med de två mopedisterna. Det var galet.
Och så kul vi hade!
Vi visste inte var vi skulle sova, utan det blev som det blev. En natt sov vi till exempel på dansbanan i Malexander, en annan i en gammal obebodd ödestuga (och drack luffarbrännvin). Och vi fick en gammal sommarstuga för oss själva. Nåja, vi fick besök också av två bröder Johansson från gården Högmålen i Norra Vi, av vilka vi fått låna stugan när vi frågade om vi fick sova i höet i ladan. Sånt partaj det blev natten lång där i stugan, där vi delade sanna historier ur livet. Ja, hela den veckolånga resan var helt fantastisk. Eller hur Lasse Hejdenberg?
Efter det blev det flera östgötaresor för mig. Några till på moped, där även jag körde flakmoppe, och en gång roddbåt i Göta kanal (Mem-Motala), en gång kanot i Stångån (Storebro-Linköping), en gång cykel Östergötland runt samt åtskilliga resor med husbil (och två gånger vanlig bil).
Så nog kan jag mitt Östergötland.

Inga kommentarer: