fredag 2 april 2021

Fint i Lunds backe

Bild: Jörgen Auer
Glatt överraskad blev jag vid en utflykt till Lunds backe utanför Skänninge i dag. Jag vet inte varför jag inte har varit här tidigare. Men jag kan tillägga att det inte lär vara sista gången jag kommer hit. Det är ju så fint!

Bild: Jörgen Auer
Den som inte har varit i Lunds backe undrar kanske vad det är som är så fint?
Då kan jag berätta att här finns fornlämningar sedan 1000 år tillbaka. Från järnåldern. Lunds backe är en begravningsplats på en ås en kilometer nordost om Vallerstad kyrka.

Bild: Jörgen Auer
Området är större än jag trodde och innehåller betydligt fler resta stenar (gravar) än jag hade föreställt mig. Jag kom att tänka på Stonehenge när jag såg alla uppradade stenar. Här finns även domarringar och stensträngar och den som har lite fantasi kan kanske föreställa sig platsens betydelse i en forntida östgötabygd.

Bild: Jörgen Auer

Bild: Jörgen Auer
Den som kan klicka upp den här bilden i större storlek kan kanske ana Vallerstad kyrka mitt mellan de två stenarna till höger.

Bild: Jörgen Auer
Jag har åkt vägen Skänninge-Borensberg många gånger, men aldrig tidigare svängt in mot Lunds backe. Skylt saknas ju också ute vid vägen (varför?). Men i dag svängde jag in vid skylten Hasla N, eller står det N Hasla? Jaja, och behövde inte åka så långt på grusvägen innan jag förstod att jag var rätt. Sen var det lätt.

Inga kommentarer: