onsdag 16 juni 2021

Cator och Catherwood

Ur Nordisk Familjeboks Sportlexikon
Dags igen för lite nostalgi. Inget av mina minnen dock, det här var före min tid. Jag brukar ju roa mig ibland med att bläddra på måfå i gamla lexikon. I dag tog jag tredje bandet i Nordisk Familjeboks Sportlexikon, utgivet 1939, och slog upp sidan 222.
Två för mig okända idrottsstorheter stod där: Ethel Catherwood och Silvio Cator (ska vara Sylvio). Den första en kanadensisk höjdhopperska, född 1910 och OS-vinnare 1928 i Amsterdam med ett hopp på 159 centimeter. Vilket den låga höjden till trots var världsrekord! Fast på den tiden hoppade man inte på samma sätt som nu, utan saxade över.
Cator var från Haiti, född 1900 och tog silver 1928 i herrarnas längdhopp med 758 centimeter. Han satte senare världsrekord med ett hopp på 793 centimeter.
Jag vill alltid försöka hitta mer om idrottare och andra jag stöter på i lexikon. Så jag till att söka. Vilket jag håller på med en bit in på natten. Strax klar, skrev jag 23,58.
Hm, nåja. Allt är relativt. När jag sammanfattar mina efterforskningar är klockan 01:40.
olympedia.org/athletes hittar jag uppgifter om Catherwood som då sägs vara född 28 april 1908 i Hanna, North Dakota (USA). Senare bodde hon emellertid i kanadensiska provinsen Saskatchewans största stad Saskatoon och kom att kallas The Saskatoon Lily. Hon sägs ha varit 178 lång och vägde 58 kilo, troligen gällde detta under OS 1928. Både 1927 och 1928 vann hon höjd och spjut (personbästa 36,17) i de kanadensiska mästerskapen. Tyvärr fanns inte spjut med bland damernas OS-grenar i Amsterdam, så det blev bara höjdhopp för henne där. Dock var hon anmäld i diskus! men kom aldrig till start. Även 1930 blev hon Kanadamästare i höjd och spjut och 1931 vann hon spjut, men kom bara trea i höjd, hämmad av skador som hon var. Hon slutade därefter också att tävla, samt tackade nej till en filmkarriär. Hon studerade i stället och spelade piano.
Ethel Catherwood gifte sig två gånger, det första äktenskapet höll bara tre år. Hon avled 26 september 1987 i Grass Valley i Kalifornien och sägs under sina senare år ha varit lite hemlighetsfull och mystisk och vägrade tala om sin idrottskarriär och olympiska medverkan.
Saskatoon Star Phoenix skrev 2017 om hennes historia och nämnde att hon skilde sig i sitt andra äktenskap 1960 och gjorde sin sista intervju 1965. Hon blev invald i Canada' s Olympic Hall of Fame,  The Canadian Sports Hall of Fame, The Saskatoon Sports Hall of Fame och the Sakatchewan Hall of Fame, men ville inte vara med vid någon av de ceremonierna. Hon hade också gett bort sina medaljer och andra priser. 1996 blev en bild på Ethel Catherwood också ett kanadensiskt frimärke.


Sylvio Cator föddes 9 oktober 1900 i Cavaillon, Haiti och avled 21 juli 1952 i Port-au-Prince, Haiti. Cator deltog i tre OS. 1924 i Paris kom han tolva i längdhopp och slutade på 15 plats i höjd. Han var anmäld även i femkamp, men startade inte.
1928 gick det bättre. I alla fall i längd där han tog silver. Han var anmäld i tiokamp, men startade inte.
1932 i Los Angeles hoppade han åter längd, men kom bara nia med ett hopp på 5,93! Något måste ha hänt honom, eller så stämde inte ansatsen. 
Bara någon vecka efter hans silvermedalj i Amsterdam hoppade den relativt korte (178) längdhopparen från Haiti längre än Edward Hamms gällande världsrekord och nådde 7,93 meter. Det sägs att han kanske var den förste att hoppa över åtta meter  när han 1929 hoppade 8,04, men tydligen med lite för stark medvind. Cators 7,93 är fortfarande haitiskt rekord i längdhopp, vilket gör det till världens längst gällande nationsrekord i friidrott - 93 år!
Sylvio Cator spelade också i Haitis fotbollslandslag och i Port-au-Prince finns en arena uppkallad efter nationalhjälten, Stade Sylvio Cator. Även denne idrottare kom ut på frimärke, och det redan 1958.









 

Inga kommentarer: