måndag 21 juni 2021

Hästar, hundar och fotboll

Bild: Jörgen Auer
Gjort i dag, frågade han sig själv under måndagskvällen och mindes morgonens promenad och samtalet med hästarna i hagen. En trio lyssnade noga på allt han sa till dem, men svarade ingenting. Däremot nickade de ett flertal gånger, vilket han tydde som medhåll. 
 
Bild: Jörgen Auer
Senare på dagen åkte han till Tranås för ett reportage om Tranås Brukshundklubb till tidningen Brukshunden. Det var trevligt. Och gott eftersom han bjöds på kaffe och hembakt. Ann Linde, Peter Axelsson, Barbara Hjelmquist och Britt Svensson fikade med honom. I skuggan.

Bild: Jörgen Auer
Därefter åkte han hemåt. Tog Mjölbyvägen, den gamla vägen norrut som han inte åkt på årtionden och åkte så långsamt utefter Sommen att en A-traktor åkte om honom. Han log och stannade till ett par sekunder för att föreviga en fågel som verkade njuta av sina flygande färdigheter. Han avundades flygaren och drömde att han flög hem.

Bild: Jörgen Auer
Hemma blev det så småningom fotboll och tv. EM. Han såg Ukraina-Österrike och gladdes över de österrikiska spelarnas pånyttfödelse. Inte var de så här bra förra gången han såg dem? Nej. Inte heller slarvade de ukrainska lika mycket förra matchen han såg det laget. Nej. 
Efteråt gick han ny promenad på travträningsbanan. Två hästar delade utan knot på innehållet i en bytta. Vad äter ni, frågade han, men de tittade inte ens upp på honom. På andra varvet hade de förflyttat sig och följde honom med blicken där han gick ett 50-tal meter från dem. Varför var han mera intressant nu? frågade han sig, men hade inget svar. Han heller.

Bild: Jörgen Auer
Solen dalade, gömde sig liksom lite bakom molnslöjor, men var detta till trots mycket vacker och skapade tjusiga naturmiljöer åt honom. Han tog tacksamt emot och höjde mobilkameran. Den här bilden blir fin, konstaterade han och log på nytt. Han kände sig alltid så nöjd när han visste att bilderna blev bra. Det kändes nästan som ett jobb. Tänk om han fått betalt för varje bild han lagt ut på sin blogg eller på Facebook. Han skulle ha nöjt sig med 50 kronor bilden. Herre Gud! Han hade varit miljonär.

Bild: Jörgen Auer
Snart var det ny EM-match på tv. Danmark-Ryssland. Men först såg han ett fint motiv till. Solen låg liksom på några torra grenar och han tyckte det var vackert. Det är nåt med stämningen i bilden. Trädet, solen, grenarna, de mindre ungträden, grässtråna som mer anas än ses. Bra.
Sen såg han Danmark vinna med 4-1 och gladdes storligen åt detta. Danskarna var bra och han, liksom många andra tv-tittare, publik på Idraettsparken i Köpenham och danska spelare tänkte på Christian Eriksen, Danmarks nummer 10 som segnade ner livlös i första EM-matchen mot Finland. Det kändes som att laget nu spelade för honom och gav sig fanden på att ta sig vidare till åttondelsfinal. För Eriksens skull, för publikens skull, för Danmark.
Sen skrev han färdigt och undrade varför han skrev om sig själv i tredje person. 
Det har jag inget bra svar till.

Inga kommentarer: