tisdag 8 juni 2021

Många "islänningar" på Gerstorp

Bild: Jörgen Auer
Häromdagen var jag och besökte Marcus Ljungqvist på Stenholmens Islandshästcenter utanför Malmslätt. Marcus är utöver ägare också ordförande i Gerstorp Ryttarsällskap som har sin hemmabana och stall just här på Stenholmen, eller Gerstorp som gården heter. Där finns ett hundratal islandshästar för tävling, ridskola, turridning, uppfödning. Jag var där för ett reportage i Corren med anledning av att Svenska Islandshästförbundet blivit invalt i Riksidrottsförbundet och Marcus är sannerligen rätte mannen att prata med. Han har gjort det mesta inom islandshästridningen, vunnit SM bland annat samt varit instruktör, domare, ledare, organisatör, arrangör. Allt. Här ovan klappar han om stoet Rás. 

Bild: Jörgen Auer
Och så här ser 50-årige Marcus Ljungqvist ut, en trevlig och vänlig själ som driver Stenholmen, där även gårdshotell och restaurang ingår, tillsammans med sin fru Emma. Paret köpte Gerstorp 2003 tillsammans med Marcus föräldrar och har sedan dess utvecklat gården rejält, till ett av Sveriges största islandshäststuterier. I 35 år har han varit aktiv i islandshästförbundet på många olika sätt och inför RF-ansökan deltog han i förbundets beredningsgrupp.  

Bild: Jörgen Auer
Under mitt besök på Stenholmen syntes för övrigt Emma ha en privatlektion med Caroline Taube. De lustiga "hytterna" i bildens mitt är domarplatser vid tävlingar. I helgen som gick arrangerades för övrigt Östsvenska mästerskapen här av Gerstorp RS och bland mycket annat sattes ett nytt världsrekord av Daniel Ingi Smárasson med Hulda från Margaretehof - 21,07 på 250 meter passlöp. Det vittnar om att inte bara ekipaget är snabbt, det är banan också. Världsrekordbanan på Gerstorp.


Bild: Jörgen Auer
En som studerade mig noga under besöket var Fjödur, ett sto som går i väntans tider. Ytterligare fem ston, däribland Rás på första bilden, är dräktiga. Så snart är det 106 hästar på Stenholmen Islandshästcenter. Islandshästar allihop.

I dagens Corren
Och så här ser reportaget ut i Corren. På Ryktbart som vi brukar benämna mina ridsportreportage.



Inga kommentarer: