tisdag 1 juni 2021

Det var en annan kyrka

Bild: Jörgen Auer
När jag tog den här bilden i dag från en bergknalle nära Spärringe var jag övertygad om att det var Normlösa kyrka som mer anades än syntes borta i horisonten. Men fel hade jag.

Bild: Jörgen Auer
För efter beskärning liknade det inte alls Normlösa kyrka, utan... Ja, vad? Inte var det Skeppsås i alla fall, men jag kände så väl igen den här. Hemkommen studerades östgötska kartor en kvart innan jag var säker - det här är ju för sjutton Älvestads kyrka i Motala kommun. Tänk att man kan se den här ifrån.

Bild: Jörgen Auer
Den där bergknallen var lite mer än en knalle, tror jag bestämt. Det var nästan som en gammal borg och berget kom i dagen som en sammanhållande kedja där jag kunde klättra/hoppa/kliva från varje knalle där uppe på höjden. Jag fann det mycket intressant.

Bild: Jörgen Auer
Älvestad såg jag således åt norr. Fyra kilometer söderut kunde jag skymta Uljeberg. Något som ses bättre är det lilla fina pumphuset som servar 16 markägare i de här trakterna.

Bild: Jörgen Auer
På väg hem såg jag reklambilden för lugn och ro. Två betande hästar i solen och ett sovande föl.

Bild: Jörgen Auer
Sen var jag nästan hemma. I vägens förlängning såg jag Uljebergs rejäla ladugård med de snygga lanterninerna (påbyggnad för ljusinsläpp). 

Bild: Jörgen Auer
De betande korna förstärkte den lantliga idyllen framför tallarna på Uljebergsåsen. Travträningsbanan såg ut som en vanlig grusväg. Det är det inte. Här tränas dagligen ett antal travhästar på en trevligt utformad rundslinga om 1700 meter och med såväl nedförs- som uppförsbacke.

Bild: Jörgen Auer
Mycket har redan blommat över, men lugn, allt var inte bara grönt på min vandring, jag såg gult också på dagens långa promenad. Som här där jag tror att rapsen hör hemma på någon gård kring Mörby.

Bild: Jörgen Auer
Tyvärr vet jag inte vad den här växten heter. Tids nog får jag reda på det. Jag ska bara hitta någon att fråga. Konstnären Gebbe Björkman brukar kunna hjälpa mig och det har hänt att jag även frågat en av hans döttrar, Hanna Cotrozo-Björkman. Läser de det här så vet de direkt. I alla fall har de en mycket kvalificerad gissning. Så skickliga är de. Lika skicklig är min vän ornitologen och Correnjournalisten Claes Nilsson. På fåglar, alltså. Hade han varit med mig i dag så hade han garanterat kunnat peka ut över 20 arter för mig och lika säkert känt igen minst 10 läten ifrån dungar, trädtoppar, buskar, åkrar och diken.
Hemma satte jag mig och åt mat framför tv-n. Efter Fem var programmet och där påstods i programpunkten Sverigesvepet att trosor med könshår (målat på trosan) skulle vara en trend. Kan det vara möjligt? Vad kommer i så fall härnäst? Kalsonger med redan färdiga fartränder?

Inga kommentarer: