söndag 6 juni 2021

I dag flaggar vi igen

Bild från 2016: Jörgen Auer
 I dag är det 6 juni, Sveriges nationaldag. Det måste vi fira. Men hur? Räcker det med att bara ta en fika? Och flagga, förstås (de som har flaggor i alla fall). Så gör man i de flesta länder. En del har stora parader också och visar hur stor krigsmakt de är. Så gör inte vi. Men vi kan väl åtminstone låta ett flygplan göra konster. Och vi kan åka karusell. Ja! Samt bada och blir vädret som jag tror så kan vi också nöja oss med att luta oss tillbaka i solstolen med en kall öl. Eller ett glas champagne. Ja!
I Sveriges kallades den här dagen tidigare för svenska flaggans dag (sedan 1893). Den kom till för att minnas att Gustav Vasa blev kung 6 juni 1523 och för 1809 års regeringsform som riksdagen fattade beslut om just 6 juni. 1983 blev dagen officiellt Sveriges nationaldag. En dag som sedan 2005 även är helgdag. Det senare är visserligen bra, men omtvistat eftersom den helgdagen stals från annandag pingst, vilket innebar att pingsten inte längre var lika lång ledighet som tidigare. Lite dumt, kan tyckas. 
Själv funderar jag starkt på att under dagen bege mig till Rimforsa. Där har jag aldrig tidigare varit en nationaldag. Dessutom är det nån slags loppis där, vandringsloppis. Och som den vandrare jag är...

Arkivbild 2016: Jörgen Auer
Den regeringsform som Sverige har i dag kom till 1974. Gissa vilket datum? Just det - 6 juni.

Inga kommentarer: