onsdag 5 januari 2022

Intressant om Tumba

Bild från Svt
Så bra. Jens Linds porträtt av hockeyidolen Sven Tumba, menar jag. Jag såg programmet Tumba - en släkthistoria när det visades första gången i våras och såg det igen i går kväll. Fattas bara annat, han var ju min första idol. Programmet berättar vilken stor idol Tumba var, till och med i Ryssland. Men även hans mindre goda sidor lyfts fram, som allt för vidlyftig entreprenör och hans levnadskamrat och hustru Mona berättar öppet om hans många kärleksaffärer vid sidan om äktenskapet. Programmet handlar även om Monas intressanta liv. 

I affärslivet var det snabba puckar som gällde för Sven och hans aldrig sinande planer var inte alltid så genomtänkta. 

Bild från Svt
Men han var stjärna i flera sporter. Inte minst i ishockey där han i Djurgården Och landslaget på 50- och 60-talen kom att bli en av Sveriges största genom tiderna, på vattenskidor där han arrangerade och själv deltog i stora shower, i fotboll (Djurgården) och naturligtvis i golf där han trots sen start (som 29-åring) blev en av Sveriges bästa och där han anlade planer på Ullna och i Moskva!
Sven Tumba avled 80 år gammal 2011.

Bild: Jörgen Auer
I övrigt i går? Jo, vackert väder och ett par promenader. 

Bild: Jörgen Auer
Bland annat såg jag hur besvärligt det kan vara att ha hästar på Uljeberg. Travhästarna måste över den ganska livligt trafikerade vägen som skiljer stall och hagar åt. Under vintersäsongen sker det sådana här transporter både morgon (ut) och eftermiddag (in). Dessutom ska hästar hämtas från hagen för att få vagn påkopplad för träning (i travspåret på samma sida som hagarna) flera gånger om dagen. Och gå över vägen för att bli av med vagnen.

Bild: Jörgen Auer
Naturligtvis stannade jag också för att prata lite med hästarna. Det gör jag ju alltid. De är goda lyssnare. Det händer att de också betraktar mig och verkar fundersamma. Men vad de tänker lär jag aldrig få reda på om inte någon av dem börjar tala en dag. Och vem vet? De hör ju mig tala varje dag...

Bild: Jörgen Auer
Hur som helst med den saken, det här är i alla fall en talande bild för hur vackert jag och hästarna har det.


Inga kommentarer: