måndag 24 januari 2022

Vad gör hästarna i hagen?

Bild: Jörgen Auer
 Vad gör hästarna i hagen när de inte äter? Ja, det kan man undra. Jag tror mig kunna en del om svaret på frågan efter att ha studerat dem på nära håll. Ibland står de bara huvud mot huvud och andas på varandra. Blåser liksom på varandra i halstrakten. Det verkar ha lugnande effekt på dem och är nog en social grej, helt enkelt.
De retas med varandra också, som i de två första bilderna här. De gör det bland annat genom att nafsa efter varandra. 

Bild: Jörgen Auer
Men det händer att de springer fram och tillbaka, också. Som i en tävling eller lek. Flera gånger fram och tillbaka. 
Fastän de som här är åtskilda, jag tror i åtta eller nio hagar, så kan samtliga hästar ändå springa samtidigt i leken. Kul att se, svårare att fota. Jag ska filma det en dag.

Bild: Jörgen Auer
Eller så kan de förstås bara stå så här som ettåringarna i Stefan Dahls travstall på Uljeberg och nyfiket se vad gloende människor har för sig. Då glor hästarna tillbaka, kanske mest för att de förväntar sig nåt. Morötter till exempel. 
Det händer också att de till synes med stort intresse verkar följa trafiken och jag ser att de känner igen min bil, eller om det är bilens ljud de lyssnar på. 
Under snöiga dagar kan de få springa en hel del, särskilt när snöplogbilarna kommer förbi. Jädrar, vilken fart de får då.
Eftersom just de här hästarna ska bli travhästar så tränas de förstås också. Än så länge inte de yngsta, men deras tid kommer också. 



Inga kommentarer: