söndag 10 december 2023

Omväxlande väder och sport




Bild: Jörgen Auer
Vinter kan verkligen vara en omväxlande årstid. Nyligen kom det tio centimeter snö. Nu är snön på väg bort. Hos mig kunde jag under såväl lördag som söndag se hur snön åkte kana ner från hustak och hur stora sjok hängde över kanten innan de ramlade i backen. Jag var inomhus och kunde till och med höra de lätta dunsarna när sjoken slog i och sjönk ner i snön på marken. Får taken ny snö i veckan?

Bild: Jörgen Auer
Dickpic? Nej, och ingen fingervisning heller. Jag skulle kalla detta för en typisk ispic, inte ispik.

Bild via TV6
Vakna Diggins, du vann! Amerikanska längdskidåkaren Jessie Diggins har inlett säsongen strålande och vann söndagens 10 km fristil i Östersund och utökade därmed sin ledning i världscupen. Heidi Weng från Norge var tvåa och tyskan Victoria Carl för första gången på individuell prispall i världscupen. Fransyskan Flora Dolci var en ännu större överraskning som fyra.
Svenskorna hade en överraskande svag dag där Ebba Andersson blev bäst med en niondeplats.
I herrtävlingen var det löjligt kraftig norsk dominans. Fem norrmän på de fem första platserna! Gustaf Berglund Bäste svensk med en fjortondeplacering.

Bild via Svt
Däremot körde svenskorna fullkomligt över sina nordiska motståndare Finland i första perioden av VM-finalen i innebandy och vann den med hela 6-0. Märkligt med tanke på hur bra Finland spelade i semifinalen. När de vaknade till liv i finalen var det för sent. Visserligen vann de både andra och tredje perioden och reducerade till 6-4. Men ett nionde svenskt VM-guld i rad kunde de inte förhindra.

Bild via Svt
I skidskyttestafetterna i österrikiska Hochfilzen gick det bra för de svenska damerna som slutade tvåa efter Norge. Men det hade förstås kunnat gå ännu bättre om de inte bommat så mycket på skjutvallen. Sverige använde tio extraskott mot Norges sex. Skillnad det. I det svenska laget ingick Anna Magnusson, Mona Brorsson, Hanna Öberg (bilden) och Elvira Öberg. Det svenska herrlaget slutade sexa efter att Oskar Brandt på tredje sträckan förstört pallchanserna genom att dra på sig två straffrundor. Norge vann förstås. Andra raka.

Bild via Svt
På tal om Norge. Några minuter i kväll tittade jag också på Nobelprisutdelningen och det blev norsk seger där också. Jag kom lagom in i handlingen för att se när litteraturpristagaren Jon Fosse fick ta emot sitt pris av kung Carl Gustav.
Mer? Jag hann även se delar av serierna Fader Brown och Grantchester. Och VM-semifinalen i handboll mellan Norge och Frankrike. Där blev det inte norsk seger.
Mer om söndagen? TV från morgon till natt. Måndagen vill jag därför ha tv-fri. 

Inga kommentarer: