söndag 10 december 2017

Har du sett Nybrok?

Bild: Jörgen Auer
Vad står det på den här bilen, då? Jo, NB Nybrok Oy, vilket antyder att den hör hemma i Finland. Alldeles riktigt, bilen och företaget hör hemma i Uusikaupunki på västkusten. På svenska heter staden Nystad och ligger så där 7-8 mil norr om Åbo.
Företaget grundades 1972 och fraktade då enbart gods inrikes. Dessutom hette det fram till 1988 Uudenkaupungin Terminaali Oy. När det bytte namn just 88 började man även med trafik till Frankrike och idag har man transporter i Skandinavien och stora delar av Europa: Tyskland, Frankrike, Belgien, Holland, Österrike, Schweiz, Italien. Nettoomsättningen för 2016 var 14,6 miljoner euro och antalet anställda 20. 
Detta skriver jag för att jag är intresserad av var all tung trafik på våra svenska vägar kommer ifrån. Jag har själv märkt att den ökat kraftigt och har noterat att det kryllar av transportföretag.
Från en av Transportstyrelsen 2017 utförd förstudie av godstrafiken (Väg eller järnväg vid transporter av gods - vad säger litteraturen?  hämtar jag följande citat: 
Sedan 2011 har lastbilstransporterna ökat med cirka 15 procent medan järnvägstransporterna minskat med cirka nio procent. Den redan etablerade trenden är alltså att godstransportarbetet på järnväg minskar samtidigt som godstransportarbetet på väg ökar. 
Förstudien, författad av Jonathan Sundin finns tillgänglig hos Transportstyrelsens webbplats.
 

Inga kommentarer: