söndag 4 oktober 2020

Artscape Form tar form

Bild: Jörgen Auer
Så har även jag varit och tittat på några av de häftiga muralmålningar som är under uppförande i Östergötland mellan 28 september och 11 oktober. Det är såväl svenska som utländska konstnärer i gatukonstföreningen Artscape Form som utför verken och gör det med stöd från deltagande kommuner och region Östergötland. Här är det holländska Judith de Leeuw (JLD) från Amsterdam som målar på gamla Kvarnen i Mjölby. Övriga östgötakommuner i projektet är Linköping, Motala och Åtvidaberg.

Bild: Jörgen Auer
Så här ser JLD:s målning ut på lite närmare håll. Bilden tagen i går vid lunchtid och troligen ser den ännu mer färdig ut om du vill titta på den i morgon eller senare i veckan. Konstnärer som deltar i de olika kommunerna är: I Mjölby JLD och Captain Kris (den senare kommer från Nya Zeeland och målar på Kyrkogatan 11 - på en gavel till ICA). I Åtvidaberg: danska Frida Still Vium (Långbrottshallen), holländska Nina Valkhoff (Mässen) och svenska Julia Rio (Tilasbacken 1). I Motala målar Charlie Granberg (Kråkrisvägen 5), engelska Pref (Kungsgatan 4). 

Bild: Jörgen Auer
I Linköping, där den här bilden är tagen vid parkeringshuset Baggen i korsningen Kungsgatan-Klostergatan där Adrian Pettersson är i full gång att göra fasaden betydligt mer intressant än tidigare, finns de flesta konstnärerna. Där finns också Astro från Frankrike (Vasavägen 13), spanska Anna Taratiel (Götgatan 19), Adele Renault från Belgien målar på Klostergatan 39, Stina Folkebrant på Göran Dyks gata, Vegan Flava (Snickaregatan 5), Irene Lopez Leon (Skäggetorp Centrum), Code 26 (Bergahallen), Captain Kris (Prästbolsgatan 21) och Adrian Pettersson alltså på Baggen.

Bild: Jörgen Auer
Det är sjunde året som gatukonstorganisationen Artscape genomför ett liknande projekt och en nyhet fr året är något som heter Augmented reality, vilket innebär en teknik som inkluderar digitala element i den fysiska verkligheten. Besökarna kan via Artscapes app interagera med målningarna med sina smartphones eller surfplattor och på så sätt uppleva en ny dimension av gatukonst.

Inga kommentarer: