torsdag 15 oktober 2020

Tolstoj och dukoborzerna


 I dag tittar jag tillbaka. I min blogg. Vad skrev jag om för tio år sen? Jo, bland tre inlägg den dagen fanns det här under rubriken "För hundra år sen", alltså 1910. Det handlar om den ryske författaren Leo Tolstoj som inte ville få Nobels fredspris 1910. 
Så han fick det aldrig. Inte heller fick han litteraturpriset, även om stora delar av kulturvärlden räknade honom som den kanske störste författaren genom alla tider. Tolstoj levde mellan 9 september 1828 och 20 november 1910. Det anses fortfarande som en mindre skandal att inte Tolstoj fick det första Nobelpriset i litteratur 1901, utan det gick då till franske poeten Sully Prudhomme.
Beträffande dochobortserna som det står om i den hundratioåriga texten så var det en stor sekt i Ryssland med många tusen anhängare. Namnet kommer av ryskans duchobortsi (förnekare). De förnekade Guds personlighet och världens skapelse, läser jag på wikipedia.org och de höll strängt på alla människors lika värde. De förkastade också allt våld och utmärkte sig för enkla seder, arbetsflit, hjälpsamhet och kärlek mot och till alla. De var pacifister, sprungna ur bondesamhället. Dukoborzerna förföljdes, misshandlades, torterades, fängslades (gruvarbete i Sibirien), förvisades.   
Förföljelserna var som värst på 1890-talet och Leo Tolstoj skrev om dem i brittiska The Times samt hjälpte dem genom att skapa möjlighet till utvandring. Åren kring sekelskiftet 1900 utvandrade 10 000 dukoborzer till Kanada. I dag beräknas deras ättlingar till 20 000 (källa: wikipedia.org)
Hur många ättlingarna verkar det finnas olika meningar om. thecanadianencyclopedia.ca räknar dem till 25 000, varav dock endast en tredjedel sägs vara aktiva i deras kulturella och religiösa särart.
Library and Archives Canada, bac-lac.gc.ca nämner antalet till någonstans mellan 30 000 och 50 000.
Tidningen The Globe and Mail med huvudkontor i Toronto, höjer siffran till 65 000, i en artikel på theglobeandmail.com från 2018, "Are Doukhobors dying out?" Där säger man  också att endast 2,290 av dessa håller fast vid sin religion och frågar sig om sekten riskerar att dö ut till år 2050.

Inga kommentarer: