onsdag 21 oktober 2020

Uppskattade gåvor o köp

Bild: Jörgen Auer

Jaha, nu ska vi se här. Vad var det nu jag samlat på mig i östgötabokväg på senaste tiden? Jo, vid köp eller gåva blev det den här samlingen, plus tre som jag redan hade. Det är ganska svårt att hålla reda på vad jag har och inte har i min digra samling som numera får anses som bibliotek, så det är lätt att jag köper på mig nåt jag redan har. Som nu senast med Tony Hagströms bok från 2006: Från bondby till municipalsamhälle", och "Vägvisare till naturen i Norrköping", Norrköpings kommun, 1993. Lite snopet när man kommer hem och "upptäcker" att de redan står i bokhyllorna. De två hittade jag på loppis i Motala, men eftersom två av böckerna jag köpte där var gratis (om man köper sju får man två gratis), så blev det inte så kostsamt. Inte ens hundra kronor för fem.
De fem är: Virvlande tankar av Harry Wallin, utgiven 1983, En ny gammal stad av Gunnar Elström (1999), S:t Anna och Gryt av Tord Kempe (1983), Krucifix-mästarna i Linköping av Andreas Lindblom (1976), och Norrköping, Staden vid Strömmen, utgiven av Norrköpings kommun (2002).
Men det är ju fler böcker på bilden?
Alldeles riktigt. De har jag fått. Så fungerar det nämligen när man är boksamlare som jag. Om jag nämner det så händer det ganska frekvent att den jag pratar med börjar titta bland sina böcker och erbjuder mig en eller flera som gåva. Och här har jag fått "Ångbåtsbiff och snickarglädje" (Bernt på Alnäs, 2019), "85 nyanser av Carina" (Carina Glennings tredje krönikesamling, 2016), "Med blicken på 1970-talets Linköping (Gunnar Elfström, 2018) samt helt nya "Baronen" (Anders Johnson, 2020).
Vilken skatt!

Inga kommentarer: