söndag 18 oktober 2020

En titt på Artscape Form

Bild: Jörgen Auer
Nog lägger man märke till de nya målningar i kolossalformat som pryder en och annan fasad i Östergötland nu efter Artscape Form, Den här fina väggen hittar man på Kråkrisvägen 5 i Motala. Konstnären bakom heter Charlie Granberg. När jag var där var det flera personer som stannade till för att titta och beundra målningen. "Så här och liknande borde fler väggar se ut", var ett vanligt tyckande.

Bild: Jörgen Auer
Det här är en annan vägg i centrala Motala, på Kungsgatan 4 där signaturen Pref utformat väggen.

Bild: Jörgen Auer
På Långbrottshallen i Åtvidaberg imponerar danska konstnären Frida Stiil Vium med den här målningen. Trevligt för dem som bor i närheten, men lite synd att en så fin målning inte får plats i centrum, tycker jag. Å andra sidan kan ju de som bor centralt eller på andra sidan "stan" få lite motion när de går hit för att beskåda verket.

Bild: Jörgen Auer
En detaljbild från Stiil Viums målning. Fantastiskt att kunna måla så med sprejburkar. Apropå det så är Artscape en ideell organisation som strävar efter att inspirera och göra konst tillgänglig för alla. Konstupplevelser bör inte begränsas till gallerier och museer, skriver artscape.se

Bild: Jörgen Auer
I Åtvidaberg finns också det här planket på Tilasbacken. Det är konstnären Julia Rio som lagt upp ramarna för hur verket ska se ut, men det är åtvidabergsbor som varit med och målat.

Bild: Jörgen Auer
På mässen i Åtvidaberg har Eelco skapat det här färggranna verket. "Kliv in i Eelcos kalejdoskopiska värld", skriver Artscape på Facebook.
 
Bild: Jörgen Auer
Från Åtvidaberg förflyttar jag mig till Mjölby och tittar på den här psykedeliska väggmålningen nära ICA. Det är Captain Kris som svarar för utformningen.

Bild: Jörgen Auer
Och så här ser det ut på gamla Kvarnen i Mjölby. Ett verk som kan beskådas av alla tågresenärer som passerar Mjölby och som är utfört av nederländska JDL, eller som hon heter Judith de Leeuw. 

Bild: Jörgen Auer
Så här imponerande ser JDL-målningen ut på lite närmare håll. Kanske behöver fler väggar målas i kommunen?


Bild: Jörgen Auer
På Klostergatan 39 i Linköping har den här väggen fått alldeles bedårande färgsättning i form av duvfjädrar. Konstnären bakom förvandlingen heter Adele Renault och kommer från Belgien.

Bild: Jörgen Auer
Stina Folkebrant gillar djur, förstår man av den samling som nu kan ses på Göran Dyks gata i centrala Linköping (tvärgata till S:t Larsgatan som anas i bakgrunden).

Bild: Jörgen Auer
Jag ska erkänna att jag tidigare bara kände till en av de här uppräknade konstnärerna. Det är Adrian Pettersson som i Artscapeprojektet medverkar med den här målningen på parkeringshuset Baggen i korsningen Kungsgatan/Klostergatan.

Bild: Jörgen Auer
Franske konstnären Astro hade strul med flyget till Sverige och kom inte hit förrän sista veckan på Artscape Form Östergötland. Men Astro hann färdigt och så här ser hans vägg ut. Det sägs att den finns på Vasavägen 13, men nog ser man väggen bra mycket bättre från Birgittagatan.

Bild: Jörgen Auer
En annan spektakulär vägg finns i Skäggetorp där Irene Lopez Leon från Spanien bjuder på fantastiska fåglar och blommor. Huset ligger intill Skäggetorp centrum och har nummer 14. Fara värt bara att man cyklar omkull eller krockar när man trampar förbi så här vackra väggar.

Bild: Jörgen Auer
Vad sägs om den här vackra fågeln?

Bild: Jörgen Auer
I Skäggetorp har allmänheten, precis som vid Bergahallen, bidragit till skapandet. Visst blir det lite roligare med färg och form och glada smil?

Bild: Jörgen Auer
Den här snygga fasaden finns på Götgatan i Linköping där spanska Anna Taratiel från Barcelona satt lite färg på Linköping med sina geometriska figurer. Det blir som en ny gata, nästan.

Bild: Jörgen Auer
På Snickaregatan i Linköping, nära korsningen med Ågatan, hittar man den här vita väggen där Vegan Flava nära nog har fått hela väggen att lyfta med fågeln.

Bild: Jörgen Auer
Captain Kris igen. Jajamen, det är han som målat på ett av höghusen i Berga. Det här har adressen Prästbolsgatan 21, men kan ses av alla som far förbi Berga på Vistvägen. 

Bild: Jörgen Auer
Och ja, det är färdigmålat nu.

Bild: Jörgen Auer
Slutligen: detta är Bergahallen i Linköping. Code 26 heter graffitikonstnären som skapat ett verk baserat på inskickade förslag.
Om gatukonstorganisationen Artscape och projektet Artscape Form kan även sägas att årets upplaga är den sjunde i ordningen, denna gång alltså i Östergötland. Projektet stöds av deltagande kommuner och Region Östergötland. Nytt för i år är att man som besökare/åskådare med sin smartphone eller padda kan interagera med några av muralmålningarna genom så kallad augmented reality.
 

Inga kommentarer: