onsdag 14 oktober 2020

Känner du till Teräsvirta?

Ur Allhems sportlexikon

När jag ändå har det ganska aktuellt så kan jag väl fortsätta. Häromdagen skrev jag om Tersztyánszky som nog varken hette Edmond eller von, däremot var förnamnet Ödön. Under honom i lexikonet står det Teräsvirta, Einari, och så hette verkligen den finske elitgymnasten och simhopparen, född 1914. Vad som av förklarliga skäl inte står i lexikonet är att han dog 1995 i Helsingfors.
Jag googlar om finländaren och hittar uppgifter på wikipedia, samt på Finlands arkitekturmuseums hemsida, mfa.fi, ty Teräsvirta utbildade sig till arkitekt och blev en mycket uppskattad och känd sådan i Finland. Från 1949 drev han egen firma och han ritade bland annat Marski hotell och Hotell Fiskartorpet (Kalastajatorppa) i Helsingfors, finska systembolaget Alko Oy AB:s lager- och kontorsbyggnad i Helsingfors, Simhallar och sporthallar i Imatra, Kotka, Hämeenlinna, Rajamäki och Kauniainen, han ritade offentliga byggnader och industri- och bostadshus, Helsingfors universitetsbibliotek och mycket mer. 1975 blev han professor i arkitektur.
Han var också reservofficer.
Hans idrottsliga gärning står det ju lite om i urklippet/bilden här ovan. Finsk mästare i simhopp 1931. Men han var ännu större som gymnast och räknas bland de allra bästa i Finland genom alla tider.  Teräsvirta deltog i tre OS, i Los Angeles 1936 tog han individuellt brons i räck och hade där samma poäng som landsmannen Heikki Savolainen, men lagledningen och gymnasterna enades om att den senare skulle få silverpengen. Den blott 18-årige Teräsvirta fick nöja sig med brons.
1936 i Berlin var han med i det finska lag som vann brons och den idrottsliga höjdpunkten nåddes när han ingick i det finska lag som vann guldmedalj i London 1948.

Inga kommentarer: