torsdag 22 oktober 2020

På cykel för barnens skull

Bild: Jörgen Auer

Nog för att jag har sett dem komma trampandes ute på vägarna, men jag har inte haft en aning om hur mycket pengar de samlat in till Barncancerfonden. Inte förrän nu, när jag av Roger Elebring får en broschyr i min hand om Team Rynkeby. Sedan starten 2002 i Danmark har de deltagande cyklisterna samlat in mer än en halv miljard svenska kronor, eller närmare bestämt 566 miljoner till Team Rynkebyfonden. 
Antalet deltagare har också vuxit, från 11 danska cyklister första året till 2 100 från åtta länder!
Broschyren jag får av Roger som själv är med och cyklar för Team Rynkeby - God morgon Linköping innehåller en rad upplysningar och berättar bland annat att den första resans cyklister beslutade sig för att cykla till Paris. Under färden samlade de in pengar och överskottet på 44 500 kronor skänktes till barncanceravdelningen på Odense Universitetssjukhus. När cyklandet fortsatte år efter år och blev en tradition var målet alltid att nå Paris, och att samla in så mycket pengar som möjligt till cancersjuka barn.
-Av förståeliga skäl blev det ingen cykling till Paris i år. Coronapandemin kom i vägen. Men vi ställde inte in, vi ställde om, säger Roger Elebring och berättar att Linköpingsteamet under en vecka i juli trampade 130 mil runt om i Östergötland.
I slutet av september kunde de 16 svenska lagen i projektet Team Rynkeby - God morgon lämna över en check på 37,7 miljoner till Barncancerfonden och sammanlagt har de svenska cyklisterna samlat in närmare 200 miljoner under de år som gått sedan starten 2002.  Bästa året hittills var 2018 då man lyckades samla in 41,1 miljoner.
Övriga deltagande länder är Norge, Finland, Färöarna, Island, Tyskland och Schweiz och de insamlade pengarna doneras till lokala partnerorganisationer i de enskilda länderna för att öronmärkas till olika forskningsprojekt. I Sverige kommer samtliga pengar Barncancerfonden till del.
Träning och insamling inför projektåret 2021 har påbörjats. Förhoppningen är att åter nå Paris.
-Det bör påpekas att ingen av cyklisterna sponsras med cyklar, utan dem betalar deltagarna själva, säger Roger Elebring.
Om du undrar över namnet Rynkeby så kommer det av att de första elva cyklisterna 2002 alla hade anknytning till det danska företaget Rynkeby Food A/S.
Vill du eller ditt företag hjälpa så kan du läsa mer på team-rynkeby.se, team-rynkeby.com/Linkedin, eller Facebook.com/teamrynkeby
Jörgen Auer 

Inga kommentarer: