fredag 23 oktober 2020

Tyréns och Sandahls

Bild: Jörgen Auer
Två bilar och två nya företag, eller koncerner i min långa (och eviga?) serie om Trailers på svenska vägar. En serie föranledd av de många transportbilar, svenska som utländska, som syns på vägarna. Nyfiken som jag är vill jag veta nåt om företagen. Det där som ofta står på sidorna av bilarna, vad betyder det? Var hör företaget hemma, hur gammalt är det och hur många arbetar där? Den här gången hittade jag två svenska koncerner. Tyréns och Sandahls.
I stiftelseägda Tyréns som står att läsa om på utmärkta och informativa hemsidan tyrens.se ingår tolv bolag, moderbolaget heter Sven Tyréns stiftelse, huvudkontoret finns i Stockholm. Sven Tyrén grundade företaget 1942. Hemsidan säger att Tyréns är ett av Sveriges ledande konsultföretag inom samhällsbyggnad och jobbar med infrastruktur, samhällsplanering, byggnader, industri, klimat och miljö och vatten. Och finns i hela landet.
Tyréns har totalt 2 700 medarbetare och bedriver verksamhet i Sverige, Danmark, England, Estland och Litauen. I Sverige skrevs antalet anställda 2019 till 1971. Enligt allabolag.se var omsättningen samma år kring 3 miljarder kronor. 

Bild: Jörgen Auer
Sandahls, eller Sandahlsbolagen Sweden AB kan man läsa om på Sandahls.com, också det en mycket fin och väl genomarbetad hemsida. Sandahls är ett familjeföretag som startades 1949 med en lastbil i Sandahls Åkeri AB. Från 2005 står Sandahlsbolagen Sweden AB som moderbolag i en koncern med tio bolag. Företaget hör hemma i Värnamo och är ett av Sveriges största privatägda logistikföretag. Koncernen har över 700 anställda och omsätter kring två miljarder kronor. Bland övriga bolag kan nämnas Sandahls Entreprenad AB, Sandahls Grus & Asfalt AB, Betongbolaget Sweden AB, Sandahls Goods & Parcel AB. 

Inga kommentarer: