onsdag 28 oktober 2020

I väntan på vaccin

Bild: Jörgen Auer
Höst, är den inte alltid likadan? Man gillar ju färgerna och så, men man undrar inte så mycket över den. Det är ju vintern och våren man tänker på. Undrar om det blir en kall vinter? I sommar ska det bli skönt. För den blir väl varm och rolig? 
Men blir det verkligen så den här gången? Blir det ens vinter? Jo, det blir det nog. Men inte för alla. Corona och covid-19 ska ta några till. Tänk om den förbannade pandemin är här för att stanna? Vad gör vi då? Om inget vaccin hjälper? Och vad ska vi med idrottsarenor, museum och konserter till om ingen får gå på dem? Vad ska vi med bussar och pendeltåg till om vi inte kan åka på dem, annat än en och en. Vad ska vi i städer och tätorter att göra om vi måste bli sjuka och dö på kuppen? 
Tänk om vi måste vrida klockan tillbaka och bygga upp bondesamhället igen? Flytta ut på landet, allihop. Var köper man en ko, förresten? Och vad ska jag odla i min täppa? Potatis och morötter, förstås. Kanske ha ett större grönsaksland. Hm. Ja. Så blir det. Så ska jag ha't. Så råg. 

Bild: Jörgen Auer
Ja, det finns mycket att fundera på. Men än tänker i alla fall inte jag kasta yxan i sjön. Det vore dumt. Yxan behövs att hugga ved med. Eller, jag kan ju köpa en klyv i stället. Men såg är bra. Ifall rågbrödet blir för hårt. 
 
Bild: Jörgen Auer
Alla bor i skogen eller ute på slätten. Städerna avfolkas. Naturen tar över gator och torg och gör det relativt snabbt om ingen är där och klipper och tuktar, ansar och räfsar och sköter planteringar i parker och rabatter. På hundra år är det mesta övervuxet. 

Bild: Jörgen Auer
Men så blir det inte. Nej, nej. Det kommer snart ett vaccin som biter på covid -19. Men kanske måste vi genomlida både vinter och vår innan vaccinet finns här fullt ut. Kanske måste vi vänta hela 2021 också. Men sen! Sen är vi fria igen och kan börja krama främlingar till och med. 
Däremot slipper vi nog inte ifrån ett ännu större problem och hot: den globala uppvärmningen. Vi är redan försenade i vår loja strävan att stoppa industriutsläpp och allt vad som nu påskyndar processen (själv är jag så gott som helt okunnig på området, men tror på vad domedagsforskare och Greta Thunberg säger). Det är bråttom.

Bild: Jörgen Auer
I väntan på alla stora problem och livsavgörande beslut kan vi små myror bara försöka leva så gott det går. Sträva på i vår dagliga gärning, ta hand om varandra, ta vara på dagar av njutning, ta del av nyheter och rekommendationer. Ta oss i akt. Tvätta händerna. Undvika folksamlingar, hålla avstånd, stanna hemma när vi känner oss sjuka. Glo på teve, lyssna på radio, googla på internet, baka, safta, sylta, cykla, vandra, springa, läsa, skriva, fota, peta på våra frimärkssamlingar, spela boule, klappa en hund, leta efter en katt, simma, äta, fika. Kort sagt: leva.

Bild: Jörgen Auer
Och förhoppningsvis går solen både upp och ned även i morgon.

Inga kommentarer: