måndag 12 december 2022

Först Vättern, sedan julmiddag

Bild: Jörgen Auer
Söndag tredje advent var jag tillbaka på Råssnäsudden i Motala. Där är så vackert året om. Nu var det ett besök i isblått, isgrått och snövitt.

Bild: Jörgen Auer
Vad tänker man på under en sådan promenad längs Vättern? Mer än väder och vind, menar jag. 

Bild: Jörgen Auer
Vad fan som helst, är mitt svar när jag försöker erinra mig vad jag tänkte på den här gången. Fotovinklar, fotspår, kalla fingrar, fåglar, stenar, träd, är vad jag kommer ihåg,  liksom även ord och meningar som beskriver vad jag kände och upplevde där och då.

Bild: Jörgen Auer
Vilket fint ljus, tänkte jag flera gånger när jag blickade ut över sjön. Är det vattnet som skapar ljuset, eller i alla fall hjälper till att fånga himlaljuset och skickar signaler till hjärnan om skönhet och stillhet? Skänker ro. Så skänker sig ro över Vättern, ro denna dag, till glädje och välbehag, skaldade jag och kom i detsamma att tänka på Vätterrodden. Båttävlingen. Hur många är de i varje båt? Ros tävlingen varje år? Vem vann i så fall i år? Visst vann väl skidåkaren Peo Svahn från Boxholm ett år? Åkte han inte tillsammans med en bror. Eller var de tre bröder? I samma båt. Hm. Jag ville googla men avstod på grund av kyla. Jag fryser så jämrans lätt om fingrarna.

Bild: Jörgen Auer
På tal om att frysa. Isen håller på att lägga sig på Vättern. Än så länge bara närmast stranden, men snart så... Och så gröna och fina stenarna i vattnet är. Så snyggt gröna.
Sedan åkte jag hem. Skulle snart på julmiddag.

Bild: Jörgen Auer
Alla hyresgäster på Uljebergs Säteri var nämligen inbjudna till stora huset för att äta och umgås. Det lyste så hemtrevligt och inbjudande när vi anlände. Så vackert.

Bild: Jörgen Auer
Och det blev en mycket trevlig middag där vi bjöds på rådjur och potatisgratäng. Till efterrätt blev det en fruktblandning med grädde. Vin eller öl att dricka. 
Tack, Carl och Karin för en trevlig julmiddag. Sälvklart tackar vi även Carls föräldrar Göran och Anne-Marie Gillheimer. Det var ju deras hem vi befann oss i.
På bilden pustar Carl ut efter middagen.

Inga kommentarer: