lördag 25 februari 2023

Ida, Ebba och Frida

Bild via Svt
Nu har hon gjort det igen, Ida Dahl. Vunnit, alltså. Långloppsskidåkaren från Mantorp, numera Mora, som har flera segrar i Ski Classics bakom sig vann Tjejvasan i dag. Ett ganska kort och lätt lopp för de som specialiserat sig på långa lopp med massor av tuff uppförsåkning. Men ändå. Och Ida som gjortsig känd för att vara stark, men inte så spurtsnabb, var just det sistnämnda i dagens lopp med mål i Mora. Hon vann med en stortå före norska konkurrenten Magni Smedås.

Bild via Svt
Efteråt förevigades hon så här i Mora tillsammans med kransmasen Albin Gezelius och var förstås nöjd med sin prestation och sitt lopp. Men Idas stora mål i Dalarna i år är att vinna Vasaloppet om en vecka. Tjejvasan var bara en förövning. 

Bild: Jörgen Auer
Jag halkade senare under dagen iväg till Brunneby Musteri och där varande loppis. Trevligt att där stöta på gamla FN-kollegan Lennart Flodin, dalmas som sedan länge bor i Östergötland och numera återfinns i Korskrog med sin Annika. Loppisbord hade de också.

Bild: Jörgen Auer
På hemvägen passade jag som den stigfinnare jag är  på att passera Skeppsås och den vackra kyrkan därstädes. Solen sken så mycket att jag hade bråttom hem för att ta en promenad innan det vackra vädret sa adjö för den här gången. Visst nej, det var ju inte därför jag hade bråttom utan för att jag skulle hem och se skidåkning från VM. Så var det.

Bild via TV6
Damernas skiathlon stod på programmet (skidgrenen där åkarna byter skidor och åksätt efter halva distansen) och förhandsfavoriten Ebba Andersson motsvarade högt ställda förväntningar. Dessutom hade hon glädjen att se svenska kompisen Frida Karlsson åka in på silverplats. Och i målområdet kunde hon gratulera den liggande norskan, långloppsåkaren Astrid Öyre Slind som överraskande tog brons i sin VM-debut. 
Den svenska och nordiska dominansen i skidspåren är dock inte bara till glädje. Skidåkningen skulle må bra av att flera länders åkare kunde blanda sig i medaljstriderna. Jag tror dock att de får svårt i detta VM. I stafett bör det förstås bli en medalj till andra länder än Sverige och Norge. Brons.

Bild: Jörgen Auer
Men efter Ebba och Fridas succé gick jag ut i  vad jag trodde var tidigt vårväder. Solen sken visserligen, men det ska sägas att det blåste ganska mycket också. Däremot ska det visst bli åtta-tio grader varmt om någon dag eller två. Dags att fika ute, kanske?

PS. Om någon undrar varför det här inlägget börjar med Ida Dahl och inte med Ebba Andersson vars bedrift väl måste smälla bra mycket högre än Tjejvasan så beror det på två saker: den ena är att jag skrev i kronologisk ordning, den andra är att Ida kommer från Mantorp. Och jag är lokalpatriot.

Inga kommentarer: