torsdag 2 februari 2023

Lite Kisa än en gång

Bild: Jörgen Auer
Denna soliga dag blev det dags för resa till Kisa igen för mig. Under en promenad där tog jag den här bilden från Bergstigen bort mot Kisasjön och Södra Timbers anläggning, Kindasågen. Där började de första stockarna sågas redan 1968 läser jag på www.sodra.com och i dag produceras årligen 240 000 kubikmeter sågade trävaror. 92 anställda arbetar här.

Bild: Jörgen Auer
Samma källa (södra.com) berättar också att Södra skogsägarna genom åren har gjort flera stora investeringar i anläggningen i Kisa. Som ett led i en biogassatsning byggdes biopannan om 2007 så att sågens spillvärme kunde omvandlas till fjärrvärme i Kisa. Och här har byggts två vandringstorkar, nytt kantverk och ny ströläggning. En automatsortering i justerverket 2012 var bara den en investering på 24 miljoner kronor.

Bild: Jörgen Auer
Jag intog lunch i Kisa också. Mycket god sådan. Där pratade jag som vanligt med Fadi en stund. Vi känner varandra sedan hans tid på Butterfly i Linköping dit vi var några på Corren som gick och åt ibland. Kanske var det någon gång kring 2005 eller 2010, jag tror så. 
Efter lunch åkte jag och hämtade barnbarnet Stina Boel i skolan och umgicks sedan med henne ett par timmar innan det för min del blev hemfärd.

Bild: Jörgen Auer
Lite kyligt var det allt. Och mörkt. Samt luktade lite brandrök. Det visade sig vara några gamla bräder och annan ladugårdsinredning som brann. I en planerad brand, ska tilläggas. Jag gick dock inte så nära elden att jag kunde värma mig, utan gick in igen. Fick då förfrågningar både på Messenger och i SMS om jag visste vad som brann. Det var personer som passerat ute på E4 och vet att jag bor i närheten.    

Bild: Kameran själv
Den här bilden dök också upp på min mobiltelefon. Sist av alla. Den senast tagna bilden. Jag har dock inte den blekaste aning om vad den föreställer. Jag har i alla fall inte med vetskap tagit bilden. Kanske av misstag. Men vad är det vi ser på bilden? Kan det vara en flod? En dålig bild av elden? Ett tecken från ovan? Främmande makt? 
På tal om det sistnämnda så har jag ett förslag beträffande Sverige och Nato. Om nu Turkiet fortsätter tjura om svenskt medlemskap, ja men slut avtal med alla andra länder då! Med var och en för sig efter principen om ni hjälper oss så hjälper vi er. Strunta i Turkiet. 

Inga kommentarer: