måndag 12 mars 2018

Bergsten byggde kyrkan

Bild: Jörgen Auer

Den här kyrkan hade jag glömt att den finns. Före detta Sandbyhovskyrkan i Norrköping, nära stockholmsvägen. Men så hade jag vägarna förbi och undrade vad det var för hus intill gamla Sandbyhovssjukhuset. Det måste väl vara en kyrka, tänkte jag. 
Det är det visade en sökning på google. Eller var. Ritad 1909 av Carl Bergsten (1879-1935), arkitekten som ritade så många andra hus i Norrköping, t ex S:t Olofsskolan, 1908, och Skandinaviska Banken, samma år. I dag är kyrkan kontor - i alla fall var byggnaden det för några år sedan. Jag har utan framgång sökt vem eller vad som huserar där nu.
Jag har för övrigt jobbat på Sandybyhov. På sjukhuset. I alla fall på området där jag en sommar var vaktmästare i den byggnad som hette Bråvallahemmet. Eller var det bara ett par veckor? Jag minns inte.
Hela Sandbyhovsområdet byggdes som en egen liten by i utkanten av Norrköping och sjukhuset invigdes 1910. Från början hette det Norrköping stads arbets- och försörjningsanstalt. 1939 bytte det namn till Vårdhemmet Sandbyhov.  
Sedan 1990-talet utgörs Sandbyhov främst av kommunala äldreboenden  och där finns även vårdcentral, folktandvård, daghem, med mera.

Bild: Jörgen Auer

En helt annan bild av Norrköping. Från centralstationen. Tagen i lördags, liksom den förra. Vad kan man säga om bilden? Tja, lite skräpig, men också intressant, tycker jag nog. Även om tågen står stilla så verkar det hända något i bilden. Texterna och färgerna skapar tillsammans med elledningar, stolpar, trådar, moln och snö dynamik i bilden.

Inga kommentarer: