tisdag 13 mars 2018

Har du en tavla av A. Gidón?



Den i Hjo födde Gideon Allan Fingal Johansson (1906-1981, död i Västerhaninge) var en, får man väl ändå lov att säga, skicklig konstnär och utförde sina små mästerverk på några minuter. Oftast målade han sjöar och solnedgångar enbart med hjälp av ett kolstift och fingrarna. Mot en mindre betalning, dock tillräcklig för att räcka till en butelj. Den kringvandrande konstnären tog vad han hade till hands, ett stycke papper eller ibland en kartong. Med hjälp av en krona eller femkrona målade han en måne som tittade fram bland molnen och skapade ljuseffekter i sjön eller havet.
Teckningen här ovan är en tidig Gidde, som han kallades. Eller ska jag säga A. Gidon, för så signerade han ofta sina tavlor. I alla fall föreställer den Hållö fyr i Bohuslän och är gjord 1934.
Den undre vet jag inte riktigt när den är ifrån, men tycker mig kunna läsa 36 efter signaturen. Under står det att den heter Aftonstämning vid ... och sen något som jag inte kan tyda. Jag har sett liknande som varit från Dalarö. Hundratals sådana aftonstämningar och solnedgångar gjorde han, Gidde och har du någon kan jag tänka mig att köpa en. Jag har ju bara de här två. Vad A. Gidon-tavlor kan vara värda? Tja, 50 kronor.



16 kommentarer:

lenalott sa...

Hej! Har precis upptäckt att jag har en tavla av A. Gideo'n. Intressant levnadshistoria. Han har skrivit m blyerts under målningen": solnedgång över Mjörn". Tänkte höra mig för mer. Men kul är det. Å visst är det väl han? Mvh Lena (å du kan skriva. Men till annan emailadress: lenalott6@mail.com

Unknown sa...

Hej. Vi har 2 st tavlor som är målade 1961. Han gav dem till Kalmbäck som bodde i Handen då :) Vill du ha bilder på tavlorna så hör av dig.

Nina och Stefan Kalmbäck

filip sa...

Jag har en tavla från 62. Den heter Aftonstämning över Sommen och föreställer en udde vid romanäs. Jag gissar på att han var boendes på behandlingshemmet för alkoholister där min farmor jobbade. Det är en väldigt vacker tavla av en fantastiskt vacker plats!

Auer sa...

Så kul. Jag tycker också att han kunde måla. Särskilt med tanke på att han ofta bara lär ha använt sig av en kartongbit eller vad som fanns till hands att måla på. Ofta hade han också endast ett kolstift att teckna med. Han hade nog blivit betydligt större konstnär utan alkohol.

Anonym sa...

Jag har också en tavla av A. Gideon. Köpte den nyligen i en antikhandel. Har glädjen att berätta att den tavlan ökat ordentligt i värde sen jag köpte den.

Anonym sa...

Jag har två tavlor, en som är en utsikt över en sjo med kupperad bakgrund, en liten röd fiskarstuga till högre, en brygga som sträcker sig mot vänster och en roliten båt kopplad till bryggan. Det är svårt att bedöma om det är dag eller nattetid, men sol/måne finns i mitten av himmlen och pekar fram bakom lite moln. Molnen är ju gråa. Signerad A. Gidón, -52.
Den andra är av en stööre segelbåt i mitten av bilden, månen pekar fram nästan direkt ovanpå från ett grått molntäcke. Båten är i en öppning mellan två öoar eller lamdmasdor. I förrgrunden ser man lite buskar alt ett lågväxande träd, en på vardera sida. Man ser vattenkant med några stenar i vattnet. I blyerts står det av det jag kan tyda "Afton---trä------ över Mälaren" längst ned på vänster sida. A. GIDÓN - 48

Anonym sa...

Det kan vara "Aftonstämning över Mälaren"

Unknown sa...


Jag har2 st tavlor sign. av A Gidon 37 Brevik---- och Asidon 37 Aftonstämning över Helgasjön

Unknown sa...

Hittade vid storstädning en tavla av A.Gido´n från -46.Motivet är Aftonstämning över Albysjön.
Trevlig tavla,ska försöka hitta en plats för den.//Jonte

Anonym sa...

Vad kostar entals?

Anonym sa...

Jag har en tavla från 1938

Anonym sa...

Vad är värdet nu?

Auer sa...

Hej. Jag har sett priser mellan 100 och 500 kronor.

Anonym sa...

Köpte precis en igår från 32

Anonym sa...

Fick bud på min Gidde på 300kr men tycker det är för lågt för hur vacker den är ☺️

Auer sa...

Tycker du om tavlan tycker jag absolut att du ska behålla den.