onsdag 7 mars 2018

Småfåglar, plånbok och Camilla

Bild: Jörgen Auer
Hör du, du hjälper väl småfåglarna? De kan ha det svårt när det är mycket snö. Det är det inte just på de här grenarna hemma i vår trädgård, märkligt nog tillhörande snöbollsbusken.
Nåja, i dag är det onsdag 7 mars. Det var det förstås precis för ett år sen, också, då den här domherrebilden togs. I år har vi inga domherrar. Inte en fågel. Men så har vi också glömt att mata dem. Tills i dag. Så nu sitter vi bara och väntar på besök av gråsiskor, grönsiskor, blåmesar, talgoxar, grönfinkar, steglitser, gulsparvar, pilfinkar och gråsparvar. Och så koltrasten, förstås, och en och annan duva.
I väntan på fåglarna sitter jag vid datorn och funderar på första bästa. Eller sämsta. Första något. En tanke. Vad som helst.
Det blev plånbok. Mest för att det råkar ligga en på bordet framför mig. Innehållande noll kronor, men några kvitton och papper. Även betal- och resekort samt ett medlemskort i IFK Norrköping. Men min nundrar är varför den heter plånbok? Ska man dra tändstickor mot den? Eller vad är plån? Och bok? Kan man bläddra i den? Ja-a, bläddra kan man väl bland de olika facken, så det är ju inte så konstigt att kalla den bok. Man förvarar ju också en del grejer i den som går att läsa. Men plån? Jag får googla. 
Institutet för språk och folkminnen vet besked. Där skriver man att plånbok förr var en liten anteckningsbok med skrivplån, det senare blad eller skivor att skriva på. Plån är besläktat med plan och betyder platt yta. Okej. Jag nöjer mig så.
I dag har Camilla namnsdag. Grattis, alla Camillor.
På allt för föräldrar läser jag att namnet Camilla började användas på 1700-talet i Sverige och betyder den omtänksamma. En Camilla tänker säkert på småfåglarnas väl och ve. Namnets popularitet sägs vara i avtagande, som mest i ropet var det på 1960-talet. I dag heter ungefär 35 000 kvinnor i Sverige Camilla. Kända Camilla i Sverige är Camilla Läckberg, Camilla Thulin, Camilla Kvartoft och Camilla Henemark. Bland kända utanför Sverige intar väl hertiginnan av Cornwall tätpositionen, Camilla Parker Bowles, hustru till Prins Charles av England. 
Nu ska jag fika.Och skrapa den trisslott jag hittade i plånboken.

Inga kommentarer: