torsdag 1 mars 2018

Vretagymnasiet på god väg


Bild: Jörgen Auer

Vad nu? Vad är det här för transportföretag som är ute och åker i Mantorp? Vad då Natur?
Svar: det är inget transportföretag, det är en skola. Vretagymnasiet.
Skolan, belägen i Vreta kloster har en yrkesförareutbildning där eleverna får möjlighet att under skoltiden ta körkort B, C och CE, (personbil, lastbil, lastbilssläp). Så även andra utbildningsbevis som kan vara aktuella.
Jag kände inte till att Vretagymnasiet har en sådan utbildning, utan trodde först att fordonet på bilden hade varit i Mantorp och lämnat av sin last - vad det nu kunde vara. Jag tänkte bara att bilen kunde vara med i min serie Tradare på svenska vägar.
Och det kan den ju ändå eftersom den framförs på våra vägar. Den är inte ensam från skolan heller, får jag veta när jag loggar in Vretagymnasiets utmärkta hemsida nbg.nu (efter Naturbruksgymnasium). Skolan har fem lastbilskombinationer att tillgå. Av olika typer och modeller. Dessutom simulatorer för lastbil och släp, hjullastare, lastbilsmonterad kran.
Naturbruksgymnasiet i Östergötland är uppdelat i två enheter, utöver Vretagymnasiet med inriktning djur (hästutbildning), lantbruk (växter och djur, maskin), skog (skogsmaskinförare och skogsvård), trädgård (mark och entreprenad), fordons- och transportprogrammet samt gymnasiesärskolan finns även Himmelstalundsgymnasiet i Norrköping med inriktning djur (djurpark och djursjukvård), trädgård, hantverk (blommor) och gymnasiesärskolan. Sammanlagt läser ungefär 850 elever på de två skolorna.
Vretagymnasiet blev för övrigt utsett till Årets transportskola 2017 (av 100 skolor).
Motiveringen löd: En skola med allt på plats. Ett fantastiskt engagemang från lärare, elever och transportbranschen utvecklar förare i toppklass. Skolan står som ett föredöme för andra skolor när nya förare ska utbildas.
Att föraren av bilen på bilden körde föredömligt lugnt och säkert genom Mantorp kan jag gå i god för.

Inga kommentarer: