söndag 31 januari 2021

Finaldagen, det är i dag

Bild: Jörgen Auer
Lite kultur hann jag allt med på Finaldagen. Dagen präglades ju annars av en hel del sportsliga finaler. Inte minst av Björn Goops seger i travloppet Prix d'Amerique . Det här var hans andra vinst i rad i det klassiska storloppet och hans tredje totalt. I år vann han med Face Time Bourbon. Jag bugar, förstås.
Så var det längdskidåkning. Världscupen i sprint som i dag avgjordes i Falun. Nya stjärnskottet Linn Svahn som vann ett millopp i går vann nu igen efter imponerande och tuff åkning. Jonna Sundling visade VM-form och tog tredjeplatsen (en tå efter slovenskan Annamarija Lampic). Jag bugar på nytt. Samt åkte även Oskar Svensson till sig en pallplats i herrarnas final och slutade tvåa. Bugning. Bra jobbat. 
Så var det handboll. VM. Och ett överraskande starkt Sverige som trots att 12 spelare tackade nej till VM och dåliga eller inga förberedelser alls ändå lyckats med konststycket att spela sig fram till final mot Danmark. Men den finalen ska jag be att få återkomma till. De här raderna skrevs före finalen.
Tillbaka till kulturen. Den hittade jag i Malmslätt där jag förutom att fika med Britt och Bengt Thunholm (tack, det var jättegott) även gick en femkilometerspromenad. 
Vi såg Kärna kyrkas fina torn med laterninen (det får du googla på). Tornet ritades 1750 av byggmästaren Petter Frimodig som fick hjälp att bygga det av murarmästaren Anders Hansson.  Tornet, men inte laterninen klarade sig faktiskt från en hemsk brand på nyårsdagen 1893. Men byggdes upp igen. Liksom de övriga delar av kyrkan som förstördes i branden.
Kyrkan har annars anor från 1100-talet och den första stenkyrkan här lär ha uppförts samtidigt som Kaga kyrka, under kung Sverker den äldres tid.

Bild: Jörgen Auer
Alla kyrkor genomgår renoveringar och restaureringar då och då. Så även Kärna kyrka och nog ser det ut som om det är fasaden som nu får sig en putsning, men jag är inte säker. Jag bara tror. Jag har ingen daglig kontakt med församlingen i Malmslätt och senast jag var här var nog på en konfirmation för 15 år sen ungefär. Ja, det var en Thunholm då också. Susanna. Hon och hennes systrar Sandra och Sofia kan kalla mig morbror om de vill eftersom jag har varit gift med deras salig moster Inger. 

Bild: Jörgen Auer
Att motionera upp i lite högre åldrar innebär ofta att man promenerar. Så också i dag. Vi gick en vid båge Malmslätt kring. Ner och snirkla runt i Tokarp, bort till  Kärna kyrka, upp förbi pizzerian, Norrmalmsgatan upp till järnvägsbron, svängde höger in på Furubackavägen, tog höger igen in på Gamla vägen, passerade glada barn i Bränninge håla (Brännings backe), såg skidåkare på Hellrenshagen, mötte hundar på Gamla Ledbergsvägen, Mariedalsgatan. 5 300 steg, tror jag Bengt sa. 5 100, kontrade Britt som har införskaffat en alldeles ny och fantastisk armbandsklocka som kan allt. Bland annat räkna steg, ta puls och EKG, mäta blodtryck och berätta hur bra och djupt hon sover. Jag tror att aktivitetsarmbandet även talar om hur många kalorier hon förbrukar och också säger god natt och god morgon. Dock tror jag inte den kan laga till frukost.
Eller var det meter, de sa? Ja, det är klart. Vi gick ju ganska långt. 
Den där backen för resten. Jag googlade när jag kom hem till Mantorp. Hittade uppgifter om den på Kärna hembygdsförening: hembygd.se/karna/page/18895
Hålan eller backen heter Bränning efter en av Mor Brännings söner som lät starta ett grustag på platsen, nu omgjort till lite för människokroppen vänligare tummelplats. Som på vintern blir en mycket populär pulkabacke.
Mor Bränning, Klara Matilda Bränning, lär ha varit den sista som bodde i den gamla backstugan Dansen, mitt emot grustaget/backen. Hon flyttade till Dansen 1914 och exakt när hon lämnade huset är oklart, men hon kom till Kärna ålderdomshem och avled 1944.
Oj! Klockan är 17:24. Nu måste jag sätta mig framför teven. Om bara några minuter börjar VM-finalen i handboll. En helnordisk uppgörelse mellan Sverige och Danmark. Kan Sverige fortsätta överraska? . Kanske, säger auerska temadagarna och hyllar Finaldagen 31 januari.

Inga kommentarer: