torsdag 28 januari 2021

Regionala snödagen

Bild: Jörgen Auer
Snö, snö, snö. Så kan man sammanfatta denna torsdag 28 januari 2021. Vilket passar alldeles utmärkt eftersom jag har utlyst den till regional snödag. Detta i de så kallade auerska temadagarna. För övrigt var det just som jag passerade Veta kyrka och klockstapel som jag bestämde att det var dags för snödag.
 
Bild: Selfie
Om snö kan man säga väldigt mycket, men då alla vet vad det är så struntar jag i att förklara. Det räcker att det kommer uppifrån - även om det i dag kom vågrätt också - rätt emot mig. Det räcker att det kommer uppifrån - även om det i dag kom vågrätt också - rätt emot mig. Om mig kan man också säga en hel del, men det ska vi inte heller göra. Åh, nej. 
Men jag kan avslöja så mycket som att jag är en av, dem som går mest och längst i Mantorp. Det finns de som har sett mig komma knallandes i Östra Tollstad, andra vid Mantorps gård, Hydinge, Sya, Solberga, Vimne, Spångsholm, Veta, Gottlösa, Skänningevägen, förbi Mantorp park, Rasta, Uljeberg, Skorteby, komma gående över fälten vid Skorteby Lillgård, förbi Viby kyrka, bakom travbanan, ja även inne på rakbanan i skogen, Olofstorp, Riddarängen, Dalen, ja någon har sett mig vandra förbi Grönlund och till med komma gåendes in i Mjölby. Lite snö stoppar inte mig. Jag vill gå.

Bild: Jörgen Auer
Det är värre med regn. Men jag brukar promenera då också. I alla fall om det regnar lätt. Ösregn försöker jag undvika. Liksom åska, hagel och storm. Jag vill helst att det ska bli en behaglig resa. Jag vill njuta, ta vara på tid och utsikter, vyer, hitta vinklar för foton. Som här. Här har jag lyckats få betraktaren att tro det är enorma snömängder som fallit. Så är det ju inte. Inte än. Men de närmaste dagarna ska det visst fortsätta snöa, vilket betyder att det kan bli just enorma mängder. Enligt våra östgötska mått mätt, menar jag då förstås. De blir ju inte som i värsta Lappland med tio meter snö.
 
Bild: Jörgen Auer
Jag tycker att det fanns väldigt gott om träd i dag som det märkligt nog inte verkade fastna snö på. Men här hittade jag i alla fall ett parti granar, eller är det bara en stor? nere vid Klämman i Mantorp som tog vara på regionala snödagens vita mängder,

Bild: Jörgen Auer
Om någon tror att jag har gömt en bil här under så är det fel. Det är inte ens en cykel. Däremot är det några klumpiga trädgårdsmöbler i trä som får se dagens ljus först i vår. Gårdagens ljus har de sett i 30 år. Vad de missat i år var regionala snödagen. För den är snart slut. Nu börjar snart lokala snönatten.

Inga kommentarer: