lördag 30 januari 2021

Roland, du är ju bra!

Bild: Jörgen Auer
Ibland blir man överraskad. Positivt. Som jag i går när jag besvarade en tidigare inbjudan från Mantorpsbon Roland Frithiofsson att komma hem till honom och Kerstin för att titta på hans målningar. Jag ska erkänna att jag inte hade några högre förväntningar. Men för sjutton Roland, du är ju bra!

Bild: Jörgen Auer
Hans målningar finns nästan på varenda vägg i hemmet på Klarinettvägen. Någon av tavlorna på de här två bilderna har han inte målat själv och Vadstenasvitens åtta verk i de två nedre raderna på bilden här har en annan konstnärs verk som förlaga. Jag kan skam till sägandes inte minnas vad Roland sa att denna heter. Men Roland har inte målat av, säger han. Han har bara gjort sin version av verket.

Bild: Jörgen Auer
Det bör tilläggas att Roland har målat nästan allt det här sedan i somras! 2019 gick han i pension från posten som VD för Växkraft Kinda där han jobbat under tiotalet år. Före det jobbade han tio år på bank i Skåne och pendlade från Mantorp! Från början utbildade han sig till lantmätare. Som ung bodde han i Sya där hans föräldrar drev lanthandel. Sedan 69-70 har han bott där han bor nu. Och visst tecknade han en del som ung och han har gått en målarkurs i Mjölby för ett antal år sen. Men det här? Med tavla efter tavla? Nej, hobbyn har tagit över allt mer av hans tid. Det och motionsrundor på cykel eller promenader.  Och så tittar han mer än gärna på fotboll på teve. Favorittillhållet är den 2020 färdigställda altanen ut mot Klämmestorp IP.
-Men olja målar jag helst nere i verkstan i källaren, eftersom det skvätter en hel del, säger Roland om ateljén. Nej, han säger inte ateljén, det är jag som säger. Själv är han blygsamt medveten om att många som ser hans tavlor tycker om dem. Du måste ju ha en utställning, föreslår jag. Biblioteket?
-Nej, de hänger väl bra här, svarar han och säger att det är utställarkö på Mantorps bibliotek.

Bild: Jörgen Auer
Anmärkningsvärt är att Roland Frithiofsson sedan fem-sex år tillbaka lider av neurologiska sjukdomen Parkinson. Trots det målar han så här fint. Jag är imponerad. Men var ska nya tavlor hänga? Det har han ett svar på:
-Jag skänker bort mina tavlor. Välj en.
Och det gjorde jag.

Inga kommentarer: